Γρίπη: Ανησυχητική αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ λόγω επιπλοκών

11-01-2019

Δυναμική εμφάνιση έκανε η γρίπη της πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι από τις αρχές της φετινής περιόδου χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω επιπλοκών της γρίπης. Την ίδια στιγμή, αυξήθηκε κατακόρυφα και ο αριθμός των επισκέψεων σε γιατρό ασθενών με συμπτώματα γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έως και χθες (Πέμπτη 10.1.2019) έχουν δηλωθεί 12 σοβαρά περιστατικά γρίπης (ένα θανατηφόρο) με νοσηλεία σε ΜΕΘ, από έξι που αναφέρονταν στην προηγούμενη. Πρόκειται για εννέα άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας από 45 έως 82 ετών, που είχαν προσβληθεί από γρίπη τύπου Α.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο δύο εκ των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ήταν εμβολιασμένοι έναντι της γρίπης. Από τα 12 περιστατικά, τα 11 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.

«Με βάση τα ανωτέρω, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Τονίζεται “η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη”, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ