Καρδιά: Πως μας κάνει καλό έστω και μερικά λεπτά ανέβασμα στις σκάλες

22-01-2019

Η καρδιά είναι ένα από τα δυο, τρία σημαντικότερα όργανα που έχουμε. Χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να ζήσουμε. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξέρουμε πως να την προσέχουμε. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως ακόμα και λίγα λεπτά ανέβασμα με τις σκάλες καθημερινά μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια McMaster και UBC Okanagan έβαλαν μια ομάδα εθελοντών που δεν ασκούνταν, να ανεβαίνουν σκάλες, τρεις φορές την ημέρα για μια περίοδο έξι εβδομάδων. Οι ερευνητές συνέκριναν τη μεταβολή της ικανότητάς τους με μια ομάδα ελέγχου που δεν ασκήθηκε.

Τα αποτελέσματα την έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Ο επικεφαλής της έρευνας Martin Gibala και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως εκτός από την καλύτερη προσαρμογή τους, τα άτομα που ανέβαιναν σκάλες για τη μελέτη, παρατηρήθηκε ότι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τα άτομα που δεν ασκούνταν ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης δοκιμής ποδηλασίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως σχεδόν όλοι μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Επίσης, καθιστούν ακόμη πιο εύκολο το θέμα της άσκησης για τους ανθρώπους αν απλά ενσωματώνουν το ανέβασμα μίας σκάλας στη καθημερινότητα τους.
Όπως είπε, είναι πολύ εύκολο, όσοι εργάζονται σε πύργους ή ζουν σε πολυκατοικίες να ανεβαίνουν μερικές σκάλες το πρωί, στο μεσημεριανό γεύμα και το βράδυ και να ξέρουν ότι έτσι θα κάνουν μια πολύ αποτελεσματική προπόνηση.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι σύντομες περίοδοι έντονης άσκησης ή η προπόνηση με σπριντ (SIT) είναι αποτελεσματικές όταν εκτελούνται σε μία μόνο συνεδρία με λίγα λεπτά ανάκαμψης μεταξύ των έντονων εκρήξεων και, απαιτούν μια συνολική χρονική δέσμευση 10 λεπτών.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές αναγκάστηκαν να προσδιορίσουν αν τα σπριντ άσκησης SIT ή οι έντονες περίοδοι ανεβάσματος μίας σκάλας επαρκούσαν για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας (CRF), ενός σημαντικού δείκτη υγείας που συνδέεται με τη μακροζωία και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Όπως ανέφερε ο Jonathan Little, επίκουρος καθηγητής στην πανεπιστημιούπολη του UBC στην Okanagan και συν-συγγραφέας της μελέτης, οι προπονήσεις με σπριντ είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικές αλλά, τους εξέπληξε λίγο η προσέγγιση με τα σκαλοπάτια και το γεγονός ότι ήταν επίσης αποτελεσματική. «Η έντονη αναρρίχηση μερικών σκαλοπατιών κατά τη διάρκεια που κάνει κάποιος διάλλειμα για τον καφέ του, φαίνεται να είναι αρκετή για να ενισχύσει το καρδιαγγειακό σύστημα ειδικά σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή και εργασία» όπως είπε.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον, θα ερευνήσουν διαφορετικά πρωτόκολλα άσκησης με διάφορους χρόνους ανάκαμψης και την επίδραση τους σε άλλους δείκτες που σχετίζονται με την υγεία, όπως στην πίεση του αίματος και στο γλυκαιμικό έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Τι της συμβαίνει όταν τρώμε τυρί κάθε μέρα