Πράσινο φως για τη χρήση βιολογικών παραγόντων σε Κέντρα Υγείας

25-01-2019

Πράσινο φως για τη χρήση βιολογικών παραγόντων στα ανά τη χώρα Κέντρα Υγείας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη θεραπεία σε ασθενείς που διαμένουν σε νησιά ή σε περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα, δίνει απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε στις 17/1/19 ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Γιαννόπουλος, προς όλες τις ΥΠΕ, ζητά να αποστείλουν άμεσα τα Κέντρα Υγείας στα οποία υπάρχει η δυνατότητα να χορηγούνται ενδοφλεβίως οι βιολογικοί παράγοντες σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 4778/25.10.18

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν, με σχετική επιστολή που έστειλε προς τον ΓΓ του Υπουργείου Υγείας κ. Γιαννόπουλο, εγκρίνει επί της αρχής την απόφαση του Υ.Υ. για τη χορήγηση βιολογικών παραγόντων στα ανά τη χώρα Κέντρα Υγείας. Επισημαίνει ωστόσο την ανησυχία της σχετικά με την προστασία της υγείας των ασθενών, «η οποία θα επιτευχθεί μόνο με την τήρηση ορισμένων κριτηρίων επάρκειας στα ΚΥ, δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα των βιολογικών παραγόντων, που απαιτεί την ύπαρξη εκπαιδευμένου προσωπικού –ιατρικού και νοσηλευτικού- αλλά και κατάλληλο εξοπλισμό για τη διαχείριση των πιθανών παρενεργειών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα (Ε.ΡΕ-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στα Κέντρα Υγείας, ώστε και οι Υγειονομικές Περιφέρειες να διευκολυνθούν στην πιστοποίηση των κατάλληλων Κέντρων Υγείας γι’ αυτόν τον σκοπό. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός στα Κέντρα Υγείας, καθώς και εξειδικευμένο και πιστοποιημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του βιολογικού παράγοντα θα πρέπει να γίνεται έπειτα από υπογεγραμμένη οδηγία του θεράποντα Ρευματολόγου, στην οποία απαιτείται να αναφέρεται αναλυτικά η διάγνωση, αλλά και στοιχεία από το ιστορικό του ασθενούς.

Είναι επίσης σημαντικό – όπως τονίζει – ο γιατρός που θα ελέγχει την έγχυση να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον θεράποντα Ρευματολόγο, ειδικά δε σε περιπτώσεις επειγουσών καταστάσεων (π.χ. αλλεργική αντίδραση) όπου θα χρειάζεται η άμεση λήψης απόφασης για τη διακοπή η συνέχιση της έγχυσης.