Γήρανση: Αυτές είναι οι 6 ενδείξεις πως το σώμα σου γερνάει πιο γρήγορα από σένα

31-01-2019

Τα χρόνια περνούν κι όσο καλά κι αν είναι με ορισμένους ανθρώπους, δεν μπορούν να μην αφήσουν τα σημάδια τους στο σώμα. Για ορισμένους τα σημάδια δείχνουν πως το σώμα τους γερνάει πιο γρήγορα από ότι εκείνοι. Ποια είναι αυτά τα σημάδια;

Το Readers Gigest παραθέτει τα 6 σημάδια που μας δείχνουν πως το σώμα μας ίσως και να γερνάει πιο γρήγορα από εμάς

1. Περπάτημα:
Ο ρυθμός βάδισης αποτελεί βασικό δείκτη της φυσικής κατάστασης ενός ατόμου. Αν νιώθεις, ότι «χάνεις ταχύτητα», απλά συνέχισε να περπατάς! Όσο αυξάνεται το περπάτημα, τόσο βελτιώνεται η δυσική κατάσταση.

2. Ρυτίδες:
Εντάξει, τα γονίδια παίζουν ρόλο, όμως αν βλέπεις το πρόσωπό σου πολλά χρόνια γηραιότερο από αυτό των φίλων σου, άλλαξε επειγόντως τρόπο ζωής: Η σωστή διατροφή, η επαρκής ενυδάτωση, ο περιορισμός του αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος και η καθημερινή χρήση αντηλιακού μπορούν να «κόψουν» τη φόρα των ρυτίδων.

3. Δυσκολία στις σκάλες:
Αν δυσκολεύεσαι υπερβολικά να ανέβεις μέχρι τον τρίτο, πιθανώς οι μυς σου έχουν αρχίσει να «καταθέτουν όπλα»! Η επιστήμη έχει αποδείξει πως μετά τα 40, χάνεις 8% της μυικής σου μάζας, ανά δεκαετία. Η λύση: ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης!

4. Αλλαγή σωματότυπου:
Η συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση είναι «σήμα κατατεθέν» της… παρέλευσης του χρόνου! Την ίδια ώρα, όσο το σώμα γηράσκει χάνει μυικό ιστό, άρα τα πόδια αδυνατίζουν. Βέβαια, η εφαρμογή του παντελονιού είναι το λιγότερο, αφού αυτές οι επιπτώσεις της γήρανσης αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, άρα καρδιοπάθειας, και αρθρίτιδας. Η λύση, βρίσκεται στη σωστή διατροφή και την άσκηση.

5. Μείωση μυικής δύναμης:
Μελέτες δείχνουν ότι η μείωση της δύναμης στο σφίξιμο του χεριού είναι σημάδι σωματικής φθοράς, διότι αφενός συνδέεται με την αποδυνάμωση των μυών και αφετέρου αποτελεί ένδειξη για «έκπτωση» των συνάψεων του εγκεφάλου και για απώλεια λευκής ουσίας.

6. Ξηρό δέρμα:
Όσο περνούν τα χρόνια, το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και τη φυσική του υγρασία, γι’ αυτό και αποκτά ρυτίδες. Αν αυτή η ξηρότητα ήρθε πολύ νωρίς, πιθανώς να σχετίζεται και με μια σειρά από κακές συνήθειες, όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα, οι οποίες κατά κανόνα μας γερνούν πριν την ώρα μας. Καλό είναι, πάντως, να γίνεται και ένα τσεκ-απ, αφού το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι σύμπτωμα παθήσεων όπως ο διαβήτης ή ο υποθυρεοειδισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γήρανση εγκεφάλου: Ίσως ξεκινά νωρίτερα απ’ ότι πιστεύαμε