Έμφραγμα: Τα φάρμακα για την χοληστερίνη μειώνουν τον κίνδυνο

Φάρμακα
04-02-2019

Τα φάρμακα για την χοληστερίνη φαίνεται πως αποκτούν ακόμα μια ιδιότητα σύμφωνα με νεα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων. Ποια είναι αυτή; Μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα κι εγκεφαλικό ακόμη και σε ανθρώπους άνω των 75 ετών. Κι αυτό χάρη στις στατίνες που περιέχουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία μελέτησαν 28 διαφορετικές έρευνες με 186.854 ασθενείς με μέση ηλικία 63 ετών, από τους οποίους οι 14.483 ήσαν άνω των 75 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Ο επικεφαλής της έρευνας Άντονι Κιτς και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως ασχέτως ηλικίας, οι στατίνες -ρίχνοντας την «κακή» χοληστερίνη (LDL)- μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού συμβάντος. Η μείωση του κινδύνου είναι ελαφρώς μικρότερη όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία κάποιου και κυμαίνεται από περίπου 30% για τα άτομα κάτω των 55 ετών μέχρι περίπου 20% για τους άνω των 75 ετών.

Όπως είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κόλιν Μπέιτζεντ, «ο κίνδυνος εμφραγμάτων και εγκεφαλικών αυξάνει αισθητά με την ηλικία, παρόλα αυτά οι στατίνες δεν χρησιμοποιούνται εξίσου ευρέως στους ηλικιωμένους, όσο θα έπρεπε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Η χοληστερίνη του εγκεφάλου αυξάνει τον κίνδυνο