Ύπνος: Αυτά είναι τα 4 βήματα για κοιμηθείτε καλύτερα

04-02-2019

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάθε βράδυ έρχονται αντιμέτωποι με διαφόρων ειδών διαταραχές ύπνου. Αυτές βέβαια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις καθημερινές μας δραστηριότητες στη δουλειά ή ακόμα και το σπίτι.

Μην ανησυχείτε όμως. Υπάρχουν 4 απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε και να κοιμόσαστε τα βράδια ήσυχοι. Ποια είναι αυτά;

1. Κρατήστε το κινητό μακριά από την κρεβατοκάμαρα:
Ακόμα και αν δεν κάνετε τίποτα άλλο, η πιο εντυπωσιακή αλλαγή που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας είναι να κρατήσετε το κινητό σας μακριά από το υπνοδωμάτιο. Και αυτό διότι, το έντονο φως της οθόνης, επηρεάζει τον κιρκαδικό μας ρυθμό και μας δυσκολεύει να κοιμηθούμε και να ξεκουραστούμε. Επιπλέον, τα «έξυπνα» τηλέφωνά μας μπορεί να είναι εθιστικά, καθώς έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσελκύουν την προσοχή μας. Σκρολάροντας στα κοινωνικά δίκτυα ή παρακολουθώντας ένα ακόμη επεισόδιο της αγαπημένης μας σειρά καθυστερούμε αρκετές φορές να πάμε για ύπνο, με αποτέλεσμα να μην ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Και όλα αυτά, διότι απλώς έχουμε το κινητό μας στο κομοδίνο μας…

2. Αποφύγετε την καφεΐνη:
Μπορεί να αγαπάτε το άρωμα και τη γεύση του καφέ, όμως αν έχετε προβλήματα με τον ύπνο μην ξεχνάτε ότι η καφεΐνη που περιέχει το ρόφημά σας μπορεί να είναι η αιτία για αυτά. Πρόκειται για μία εθιστική ουσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει άγχος, συχνοουρία, νευρικότητα και φυσικά… αυπνίες! Αν λοιπόν προσπαθείτε να κοιμηθείτε ή ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, δοκιμάστε για ένα διάστημα να βγάλετε την καφεΐνη από τη ζωή σας και να δείτε αν ο ύπνος σας θα βελτιωθεί. Μπορείτε να προχωρήσετε σε αυτό σταδιακά, απλά καταναλώνοντας λιγότερους καφέρφες ή επιλέγοντας ροφήματα χωρίς καφεΐνη.

3. Πέστε νωρίτερα για ύπνο:
Πολλές φορές, δεν δίνουμε προσοχή στην ώρα που πέφτουμε για ύπνο. Προκειμένου να έχουμε μία καλή ποιότητα ύπνου είναι σημαντικό να κοιμόμαστε, όχι μόνο πολλές αλλά και «σωστές» ώρες. Τι σημαίνει αυτό; Το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν ο κιρκαδικός ρυθμός, συγχρονίζεται με την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα. Για αυτό και πρέπει να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι νωρίτερα από ότι πιστεύουμε.

4. Περιορίστε τη ζάχαρη:
Μην καταναλώνετε ζάχαρη πριν κοιμηθείτε, καθώς θα σας χαρίσει επιπλέον ενέργεια που θα σας δυσκολέψει να χαλαρώστε. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατανάλωση ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών συνδέεται με πιο «ελαφρύ» ύπνο και περισσότερες διακοπές στον κύκλο του ύπνου, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για αυτό προτιμήστε πιο θρεπτικά τρόφιμα, που περιέχουν «καλά» λιπαρά και είναι πλούσια σε φυτικές είναι και ακολουθήστε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα. Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα και φυσικά αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Γιατί θέλουμε να κοιμόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι