ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Θα επηρεάσει την τύχη του “Ερρίκος Ντυνάν” η υπόθεση Novartis;

05-02-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Ολοένα και πιο νέα δεδομένα δείχνουν ότι, πράγματι, οι επικείμενες εξελίξεις στην ποινική υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και την τύχη του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας “Ερρίκος Ντυνάν”, διεθνή διαγωνισμό τον οποίο διενεργεί η ιδιοκτήτρια Τράπεζα Πειραιώς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση:

“Τίποτε δεν έχει τελειώσει με τον διεθνή διαγωνισμό. Τελικά, εμείς θα πάρουμε το ‘Ερρίκος Ντυνάν’!”…

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεργάζεται με το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης για την απόκτηση του “Ερρίκος Ντυνάν”, με το Ίδρυμα να έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά ίση με 88 εκατ. ευρώ και να είναι, με μεγάλη διαφορά, ο πλειοδότης στον εν λόγω διαγωνισμό.

Η παρέκβαση της υπόθεσης Novartis Hellas στον διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του “Ερρίκος Ντυνάν” οφείλεται, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις, σε ένα κορυφαίο και κεντρικό τραπεζικό στέλεχος της χώρας μας, το οποίο εμπλέκεται από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην ποινική υπόθεση της Novartis Hellas, ενώ το ίδιο έχει, ταυτοχρόνως, τη δυνατότητα και την αρμοδιότητα να παρακολουθεί την εξέλιξη του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του “Ερρίκος Ντυνάν”.

Στις εξελίξεις σχετικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο “επενδύει”, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη του “Ερρίκος Ντυνάν” στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας…

Σημειώνεται, τέλος, ότι το “Ερρίκος Ντυνάν” απασχολεί σήμερα περίπου 950 εργαζομένους και συνεργάζεται με περίπου 200 γιατρούς. Διαθέτει 460 κλίνες νοσηλείας, αλλά η πληρότητά του κυμαίνεται μόλις στο 30%. Περίπου το 70% του τζίρου του νοσοκομείου προέρχεται από τον ΕΟΠYY. Το “Ερρίκος Ντυνάν” έκλεισε την οικονομική χρήση του 2017 με ζημίες ύψους 13,5 εκατ. ευρώ και με αρνητική καθαρή θέση ύψους 19,5 εκατ. ευρώ. Η ιδιοκτήτρια Τράπεζα Πειραιώς έχει εγγράψει στα βιβλία της το “Ερρίκος Ντυνάν” για παρούσα αξία ίση με 113 εκατ. ευρώ