Καρκίνος του μαστού: Φυλετικές διακρίσεις στην αντιμετώπιση της νόσου

07-02-2019

Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος αρκεί να εντοπιστεί πολύ νωρίς και να αντιμετωπιστεί σωστά. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με νέα έρευνα δείχνει πως ακόμα και στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του μαστού υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις ανάλογα με το χρώμα του δέρματος.

Η νέα μελέτη εξέτασε τις διαφορές που υπάρχουν ακόμα και σήμερα μεταξύ της λευκής και μαύρης φυλής ως προς τις ανάγκες κοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο του μαστού. Η διερεύνηση των φυλετικών ανισοτήτων στις ανάγκες κοινωνικής υποστήριξης μεταξύ των ασθενών με καρκίνο του μαστού αποτελεί το έναυσμα για το πώς πρέπει να υποστηρίζει η οικογένεια και οι φίλοι την ασθενή που επέζησε από καρκίνο του μαστού.

Σε μια μελέτη Ψυχο-Ογκολογίας που έγινε σε 28 γυναίκες οι οποίες υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού και συμμετείχαν σε ομάδες εστίασης, οι λευκές συμμετέχουσες σημείωσαν ότι η ύπαρξη άλλων επιζώντων του καρκίνου του μαστού στο δίκτυο υποστήριξής τους ήταν απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών κοινωνικής υποστήριξής τους, ενώ, οι μαύρες δεν ανέφεραν άλλους επιζώντες του καρκίνου του μαστού στο πλαίσιο των δικτύων υποστήριξης τους.
Συγκεκριμένα, τόσο οι λευκές όσο και οι μαύρες συμμετέχουσες χρησιμοποίησαν το περιβάλλον και τις ομάδες που παρέχουν κοινωνική υποστήριξη μεταξύ των ασθενών.

Τα ευρήματα δείχνουν τη σημασία τόσο της γνώσης όσο και της κατανόησης των αναγκών για την υποστήριξη των ασθενών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν αυτές τις ανάγκες διευκολύνοντας τις συνδέσεις μεταξύ των επιζώντων, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες για να λάβουν υποστήριξη από τους κλινικούς γιατρούς και ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να προσκαλούν την οικογένεια και τους φίλους τους να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος μαστού: Όσες ξυπνούν νωρίς κινδυνεύουν λιγότερο