Τηλεόραση: Αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου παχέος εντέρου

08-02-2019

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνα καταδεικνύει πως η καθιστική ζωή και οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση βλάπτουν την υγεία. Τώρα, νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η καθιστική συμπεριφορά είναι παράγοντας που συμβάλλει στη δραματική αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου (CRC) σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν τους χρόνους τηλεθέασης και τις άλλες καθιστικές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής μεταξύ 89.278 αμερικανών γυναικών.
Τα άτομα ήταν ηλικίας μεταξύ 25 και 42 ετών στην αρχή της μελέτης, το 1991 και παρακολουθήθηκαν για 22 χρόνια.
118 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των δύο δεκαετιών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «JNCI Cancer Spectrum».
Η επικεφαλής της έρευνας Yin Cao και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως μόνο μία ώρα παρακολούθησης της τηλεόρασης ανά ημέρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεοεμφανιζόμενου καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 12%, ποσοστό που αυξήθηκε σε ένα εκπληκτικό 70% όταν οι γυναίκες παρακολούθησαν τηλεόραση για δύο ή περισσότερες ώρες την ημέρα. Η σύνδεση αυτή παρέμεινε ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η άσκηση και ο ΔΜΣ.

Όπως αναφέρουν, η συχνότητα εμφάνισής του έχει αυξηθεί δραματικά μεταξύ των ηλικιών 20 έως 49 ετών στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και την Ασία.

Η πρώιμη έναρξη του καρκίνου του παχέος εντέρου τυπικά διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο και η αύξηση των διαγνώσεων αυτών οδήγησε την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου πρόσφατα να προτείνει, η εξέταση πρώιμης διάγνωσης να ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών αντί των 50 ετών.

Σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης, το γεγονός ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ και τη σωματική δραστηριότητα υποδηλώνει ότι η καθιστική ζωή μπορεί να είναι ένας εντελώς διαφορετικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Επεσήμανε δε, ότι η μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα της παρακολούθησης της τηλεόρασης, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο μείωσης του κινδύνου.

Σύμφωνα με την Cao, στοχοθετημένη αναγνώριση των ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι εξαιρετικά σημαντική για να συμβάλει στην άμβλυνση αυτού του αυξανόμενου φόρτου. Η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο και οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από τον έγκαιρο έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τηλεόραση: Οι πολλές ώρες βλάπτουν την ανάπτυξη των παιδιών