Δημήτρης Βαρνάβας: Να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών κατά του ιού της γρίπης

08-02-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Εμμέσως, πλην σαφώς ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας ζητεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών κατά του ιού της γρίπης, με σχετική ανάρτησή του στο ygeianet.gr.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει τα εξής στη σχετική ανάρτησή του:

“Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας έχει φέτος αυξηθεί. Αυξημένες είναι και οι διαθέσιμε κλίνες ΜΕΘ. Παρά ταύτα μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα.

Δυστυχώς, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνέντευξη Τύπου, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (75%) ή κατέληξαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (84%) δεν είχαν εμβολιαστεί, παρόλο που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου,  για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Μεγάλο ζήτημα ανακύπτει από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών. Η επικίνδυνη αυτή στάση των επαγγελματιών υγείας στη χώρα μας χρειάζεται ενδελεχή έρευνα, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με το επιχείρημα της ελλιπούς ενημέρωσης.

Ένα είναι βέβαιο. Πως πρόκειται για επαγγελματική ανευθυνότητα. Θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή, κυρίως όμως θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών τους, πράγμα που συνιστά ακραία αντι-επαγγελματική συμπεριφορά.

Το υπουργείο Υγείας οφείλει να θεσπίσει μέτρα με τα οποία θα συναρτά τη συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των υγειονομικών με ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας, ανάμεσα στις οποίες θα συγκαταλέγεται και ο εμβολιασμός τους”.