Κόψιμο από χαρτί: Γιατί πονάει τόσο πολύ;

13-02-2019

Όλοι έχουμε κόψει το χέρι μας σε χαρτί κάποια στιγμή. Κι ενώ το χαρτί είναι ελαφρύ και φαίνεται άκακο, ο πόνος από το κόψιμο με χαρτί μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ότι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η Δρ. Χάλει Γκόλντμπαχ είναι δερματολόγος στο UCLA Health. Η ίδια μίλησε στην Daily Mail και προσπάθησε προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί προκαλούν τόσο πόνο, πώς το στοιχείο της έκπληξης μας αφήνει με περισσότερο πόνο και πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι θα επουλωθούν πιο γρήγορα.

Η Δρ. Γκόλντμπαχ εξήγησε ότι ένας από τους λόγους που πονάει τόσο πολύ το κόψιμο από χαρτί οφείλεται στο σημείο που συμβαίνουν: κυρίως στα δάχτυλα. «Έχουμε απολήξεις νεύρων σε όλο το σώμα» είπε. «Σε μέρη όπου υπάρχει εκλεπτυσμένη κίνηση και αίσθηση – όπως τα χείλη ή τα άκρα των δαχτύλων – τα οποία έχουν μεγάλη πυκνότητα νευρικών απολήξεων».
Στα δάχτυλα όπου κοβόμαστε συνήθως, υπάρχουν πολλές απολήξεις νεύρων.  Αυτές οι νευρικές απολήξεις στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο για πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα σκίσιμο στο δέρμα, όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες και τα χημικά.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα κοψίματα από χαρτιά πονάνε τόσο πολύ είναι επειδή χρησιμοποιείτε τα χέρια σας όλη την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι το τραύμα ανοίγει συνεχώς.

«Συχνά κοβόμαστε από το χαρτί στην άκρη των δακτύλων ή επάνω στα κότσια, μέρη τελείως διαφορετικά από αυτά που μπορεί να κοπεί κανείς από μαχαίρι» λέει η Δρ. Γκόλντμπαχ. «Είναι δύσκολο να μην χρησιμοποιείς τα χέρια σου, επομένως υπάρχει διαρκής πίεση στην πληγή χωρίς να της δίνεται η ευκαιρία να επουλωθεί».

Το ίδιο το χαρτί, επίσης, είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο αυτές οι επιφανειακές πληγές μας αφήνουν με τόσο πόνο. Το χαρτί μπορεί να φαίνεται ομαλό, αλλά αν το μελετήσει κανείς κάτω από ένα μικροσκόπιο, θα διαπιστώσει ότι η άκρη του στην πραγματικότητα, είναι οδοντωτή.

«Το χαρτί είναι αρκετά κοφτερό, οδοντωτό στην άκρη του» δήλωσε η Δρ. Γκόλντμπαχ. «Σε κόβει πολύ γρήγορα προτού καν έχεις την ευκαιρία να το συνειδητοποιήσεις». Αυτό, με την σειρά του, αφήνει ένα κόψιμο που κάθε άλλο παρά ομαλό είναι.
Επιπλέον, το χαρτί κατασκευάζεται από πολτό ξύλου, βαμβάκι και άλλες ίνες, οι οποίες μπορεί να παραμείνουν πίσω στο τραύμα. Και είναι ένα τελείως διαφορετικό κόψιμο από αυτό που προκαλεί ένα μαχαίρι ή ένα ξυράφι.
Ένας ακόμη λόγος που πονάει το κόψιμο από χαρτί είναι το γεγονός πως το ίδιο το χαρτί δεν είναι απαλό στις άκρες του αλλά οδοντωτόΈνας ακόμη λόγος που πονάει το κόψιμο από χαρτί είναι το γεγονός πως το ίδιο το χαρτί δεν είναι απαλό στις άκρες του αλλά οδοντωτό

«Το χαρτί μπορεί να περιέχει ίνες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, γι’ αυτό είναι σημαντικό να βάλετε το δάχτυλό σας κάτω από το νερό και να πλύνετε την πληγή με ένα σαπούνι» εξηγεί η Δρ. Γκόλντμπαχ.

Επιπλέον, τα κοψίματα από χαρτί είναι αρκετά ρηχά, γεγονός που τα καθιστά πιο δύσκολο να τα αντιμετωπίσει κανείς. Όταν κάποιος κοπεί βαθιά, δημιουργούνται θρόμβοι αίματος για την πρόληψη της αιμορραγίας και στην συνέχεια δημιουργείται μια κρούστα για την προστασία της πληγής.

Αλλά το χαρτί δημιουργεί κοψίματα αρκετά βαθιά για να φτάσουν στους νευροαποδοχείς, αλλά ότι αρκετά βαθιά ώστε να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό πήξης, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αντικατάσταση των νεκρών κυττάρων από το νέο δέρμα.

Η Δρ. Γκόλντμπαχ πρόσθεσε πως υπάρχουν επίσης ψυχικά και συναισθηματικά στοιχεία που κάνουν τα κοψίματα από χαρτί να πονούν περισσότερο από κάποια άλλα.

«Υπάρχει το ψυχολογικό στοιχείο της έκπληξης, όταν κάτι συμβαίνει τόσο γρήγορα που δεν έχει τον χρόνο για να απομακρύνεις το χέρι σου» λέει. «Σε κάποιους άλλους τραυματισμούς, νιώθεις πίεση, άρα έχεις χρόνο για να αντιδράσεις».

Πρόσθεσε μάλιστα, πως επειδή δεν περιμένουμε να τραυματιστούμε χρησιμοποιώντας χαρτί, η έκπληξη από το κόψιμο, μας αφήνει με περισσότερο πόνο. «Έχουμε την τάση να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε μαχαίρι, επειδή ξέρουμε ότι πάντα υπάρχει ένας κίνδυνος» δήλωσε η Δρ. Γκόλντμπαχ. Κι ενώ είμαστε προσεκτικοί με το μαχαίρι, δεν συμβαίνει το ίδιο με το χαρτί.

Σε περίπτωση που κοπείτε από χαρτί, η Δρ Γκόλντμπαχ συνιστά να πλύνετε την πληγή με σαπούνι και νερό και να βάλετε έναν επίδεσμο. «Για να σιγουρευτείτε πως είναι καθαρό και καλυμμένο ώστε να αποφύγετε τον εκ νέου τραυματισμό» όπως είπε.

Επίσης, συνιστά να μην δίνουμε σημασία στο παλιό γνωμικό που λέει πως δεν πρέπει να βάζουμε επίδεσμο για να επουλωθεί πιο γρήγορα μια πληγή. Αντιθέτως, τονίζει πως οι πληγές που διατηρούνται κάτω από ένα επίδεσμο θα είναι λιγότερο επώδυνες και τα νεκρά κύτταρα θα αντικατασταθούν πιο γρήγορα από νέα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πόνος: Άνδρες και γυναίκες τον βιώνουν διαφορετικά