Άνοια: Οι χρόνιες φλεγμονές αυξάνουν τον κίνδυνο

15-02-2019

Αμέτρητες έρευνες έχουν διεξαχθεί για να μπορέσουν να εντοπίσουν οι ειδικοί τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στην τρίτη ηλικία. Τλωρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων επισημαίνει άλλον έναν. Τις χρόνιες φλεγμονές στη μέση ηλικία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτείων μελέτησαν 12.336 ανθρώπους με μέση ηλικία 57 ετών σε βάθος εικοσαετίας. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος στην αρχή της μελέτης για να μετρηθούν τέσσερις βιοδείκτες της φλεγμονής, από όπου προέκυψε μια σύνθετη βαθμολογία για κάθε άνθρωπο, ενώ μετρήθηκε ξεχωριστά κι ένας πέμπτος βιοδείκτης, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.
Οι νοητικές και μνημονικές ικανότητες των συμμετεχόντων εξετάσθηκαν με ειδικά τεστ στην αρχή της έρευνας, μετά από έξι ή εννέα έτη, καθώς και στο τέλος της, μετά την παρέλευση 20 ετών περίπου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Ο επικεφαλής της έρευνας Keenan Walker και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όσοι άνθρωποι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής, με βάση το σύνθετο «σκορ» των τεσσάρων βιοδεικτών, είχαν κατά μέσο όρο 8% μεγαλύτερη έκπτωση των λειτουργιών του νου και της μνήμης τους, σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Όσοι εξάλλου είχαν τα υψηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, είχαν 12% μεγαλύτερη έκπτωση αυτών των λειτουργιών.
Όμως η νέα έρευνα διαπίστωσε απλώς μια συσχέτιση ανάμεσα στη χρόνια φλεγμονή και στην κατάσταση του νου και δεν απέδειξε ότι η φλεγμονή είναι όντως η αιτία.

Όπως ανέφερε ο Walker «η χρόνια φλεγμονή επιβαρύνει το σώμα και μπορεί να κάνει ζημιά σε αρθρώσεις, εσωτερικά όργανα, ιστούς και κύτταρα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και καρκίνο». Η τακτική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο επαρκής ύπνος βοηθούν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση , Διαπιστώθηκε ότι «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό στόχο για θεραπευτικές παρεμβάσεις. Από την άλλη όμως, είναι επίσης πιθανό ότι η χρόνια φλεγμονή δεν αποτελεί την αιτία, αλλά αντίθετα ένα δείκτη ή ακόμη και μία αντίδραση στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου που οδηγούν σε έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών», δήλωσε ο Γουόκερ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Τελικά οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο δεν προστατεύουν