Κατάθλιψη: Ποιο χρώμα ματιών σημαίνει και μεγαλύτερος κίνδυνος

γυναίκα με καστανά μάτια
22-02-2019

Η κατάθλιψη χτυπάει την πόρτα όλο και περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως όσο περνούν τα χρόνια. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες έχουν σκυψει επάνω από αυτή τη μάστιγα της εποχής μας και προσπαθούν να βρουν όσο περισσότερα μπορούν για αυτή τη ψυχική νόσο ώστε να την αντιμετωπίσουν με επιτυχία. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως ένας παράγοντας για την εμφάνιση της κατάθλιψης είναι και το χρώμα των ματιών.

Ερευνητές μελέτησαν στοιχεία 175 ατόμων στη Βρετανία και την Κύπρο και δημοσιεύτηκε στο «Open Access Journal of Behavioural Science & Psychology»
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όσοι έχουν σκουρόχρωμα μάτια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης.
Όσοι έχουν πράσινα ή γαλάζια μάτια έχουν λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άγχος, κατάθλιψη και μελαγχολία.

Όταν η θερμοκρασία πέφτει και ο ήλιος κρύβεται, πολλοί άνθρωποι νιώθουν κακόκεφοι, με τάσεις υπνηλίας και είναι μελαγχολικοί.
Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης εμφανίζονται το φθινόπωρο όταν η ημέρα μικραίνει και γίνονται πιο έντονα τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ποια είναι η εξήγηση όμως που δίνουν οι ειδικοί; Τα σκουρόχρωμα μάτια αφήνουν αφήνουν λιγότερο φως να διεισδύσει σε αυτά με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία είναι η «ορμόνη της χαράς».
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως ο καιρός επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχολογία μας. Γι’ αυτό άλλωστε το καλοκαίρι νιώθουμε πιο ευδιάθετοι και χαρούμενοι, ενώ τις κρύες και συννεφιασμένες μέρες πιο άτονοι και πεσμένοι ψυχολογικά.
Άλλες έρευνες έχουν καταδείξει πως οι άνθρωποι που εκτίθενται τουλάχιστον μισή ώρα στον ήλιο σε καθημερινή βάση, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και πιο αισιόδοξοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μάτια: Αυτές είναι οι 6 συνήθειες που τα γερνάνε