Έκθεση OHE για τα ναρκωτικά: Κίνδυνος η ιατρική κάνναβη να γίνει κερκόπορτα και για τη ψυχαγωγική

06-03-2019

Αρνητικές επιιπτώσεις στη δημόσια υγεία μπορεί να έχουν τα προγράμματα ιατρικής χρήσης κανναβινοειδών που δεν ελέγχονται επαρκώς δημόσια υγεία. Επιπρόσθετα, μπορεί να αυξήσουν τη χρήση μη ιατρικής κάνναβης στους ενηλίκους. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (ΙNCB) – όπως παρουσιάστηκε από το ΚΕΘΕΑ – η οποία επικεντρώνεται στους κινδύνους και στα οφέλη των προγραμμάτων ιατρικής χρήσης της κάνναβης και σε ζητήματα σχετικά με τη χρήση της ουσίας για μη ιατρικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίαστηκαν, περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, καθώς και πάνω από 30 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Μπαρδάνης, «η Επιτροπή εκφράζει επίσης την ανησυχία της ότι η εφαρμογή προγραμμάτων ιατρικής κάνναβης μπορεί να συμβάλει στη νομιμοποίηση της μη ιατρικής χρήσης της κάνναβης αποδυναμώνοντας την αντίληψη του κοινού για τους κινδύνους της χρήσης της ουσίας και καθησυχάζοντας την ανησυχία του σχετικά με τη λεγόμενη “ψυχαγωγική” χρήση της κάνναβης, ιδίως μεταξύ των νέων».

Όπως υπογραμμίζει η INCB, το ανεπαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο αυξάνει τον κίνδυνο εκτροπής της κάνναβης στη μη ιατρική χρήση, καθώς η ουσία καθίσταται ευρύτερα διαθέσιμη. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, καλεί τις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα ιατρικής κάνναβης: να θέτουν την παραγωγή και προμήθεια υπό κρατικό έλεγχο και να διασφαλίζουν ότι τα φαρμακευτικά κανναβινοειδή χρησιμοποιούνται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 1/4 του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 15-64 ετών, δηλαδή 92 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους ναρκωτικά. Η χρήση αφορά ευρύ φάσμα ουσιών, με επικρατέστερη την κάνναβη (26,3%), της οποίας η χρήση, κατά τον τελευταίο χρόνο, από νέους 15-34 ετών αυξάνεται σταθερά.