Μοναξιά: Υποφέρει 1 στους 4 ηλικιωμένους

07-03-2019

Στο παρελθόν έχουμε δει ολόκληρες καμπάνιες με εκκλήσεις να βρισκόμαστε κοντά στους ηλικιωμένους της οικογένειας μας και να μην τους αφήνουμε μόνους τους. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους αισθάνεται απομονωμένος από άλλους ανθρώπους, τουλάχιστον μερικές φορές και ένας στους τρεις στερείται τακτικής συντροφικότητας.

Ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα για την Υγιή Γήρανση στις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν έρευνα σε 2.051 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 80 ετών μέσω διαδικτύου, οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι είχαν κακή σωματική ή ψυχική υγεία ή απώλεια ακοής ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται απομονωμένοι ή να τους λείπει ένας σύντροφος. Ενώ, όσοι έτρωγαν υγιεινή διατροφή, ασκούνταν, κοιμόντουσαν αρκετά ή δεν κάπνιζαν ήταν λιγότερο πιθανό να νιώθουν μοναξιά.

Αισθήματα μοναξιάς εμφανίζουν οι άνθρωποι ηλικίας 50 έως 80 ετών, οι οποίοι όπως ανέφεραν σε μια νέα δημοσκόπηση, εκτός των άλλων είχαν και προβλήματα υγείας και ανθυγιεινές συνήθειες. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την έρευνα που έχει δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της χρόνιας μοναξιάς και των προβλημάτων υγείας που κυμαίνονται από την απώλεια μνήμης έως την πρόωρη θνησιμότητα.

Όπως ανέφερε η Erica Solway, Ph.D., διευθύντρια της δημοσκόπησης και ερευνήτρια κοινωνικών επιστημών, πάνω από το ¼ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχαν κοινωνική επαφή μόνο μία φορά την εβδομάδα, ή και λιγότερο, με μέλη της οικογένειας με τα οποία δεν ζουν μαζί ή με φίλους και γείτονες.

Όπως είπε, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν τη σημασία της προσέγγισης ατόμων της κοινότητας μας, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι και, ειδικά εκείνοι που αντιμετωπίζουν ή διατρέχουν κίνδυνο για προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση η οποία διερεύνησε τις πτυχές της κοινωνικής σύνδεσης και της υγείας και ρώτησε για συναισθήματα συντροφικότητας, αισθήματα κοινωνικής απομόνωσης και κοινωνική επαφή μεταξύ ατόμων ηλικίας 50 έως 80 ετών διαπίστωσε ότι:

Όσοι ήταν άνεργοι, έζησαν σε νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, ζούσαν μόνοι τους και / ή είχαν ένα ή περισσότερα παιδιά που ζούσαν μαζί τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να απαντήσουν ότι στερούνταν συντροφικότητα
– Το 60% των ατόμων που ζούσαν μόνοι ανέφεραν αίσθηση έλλειψης συντροφιάς και το 41% αισθάνθηκε απομονωμένο.
– Το 36% των γυναικών δήλωσε ότι στερούνται συντροφιάς συχνά ή μερικές φορές, σε σύγκριση με το 31% των ανδρών
– Το 26% των ενηλίκων που δήλωσαν ότι στερούνται συντροφικότητας δήλωσαν επίσης ότι ήταν σε κακή σωματική υγεία, ενώ το 13% των ανθρώπων που δήλωσαν ότι σχεδόν ποτέ δεν είχαν έλλειψη συντροφικότητας ανέφεραν δίκαιη ή κακή σωματική υγεία
– Εκείνοι που δήλωσαν ότι αισθάνονται απομονωμένοι, το 17% είχε δίκαιη / κακή ψυχική υγεία, σε σύγκριση με μόνο το 2% εκείνων που σχεδόν ποτέ δεν αισθάνονταν απομονωμένοι.
– 1 στους 5 ερωτηθέντες που ανέφεραν ότι αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένοι δήλωσαν ότι είχαν δίκαιη ή κακή ακοή σε σύγκριση με περίπου έναν στους 10 από αυτούς που δήλωσαν ότι σχεδόν ποτέ δεν αισθάνονται απομονωμένοι.

Η διευθύντρια της δημοσκόπησης Preeti Malani, εκπαιδεύτρια για τη φροντίδα ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, σημειώνει ότι η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή διασύνδεση μεταξύ της υγείας και της μοναξιάς και των θετικών επιπτώσεων στην υγεία από την αυξημένη κοινωνική επαφή μέσω του εθελοντισμού, τις κοινοτικές ομάδες και άλλες δραστηριότητες.

Όπως λέει η Malani «Καθώς μεγαλώνουμε και η κινητικότητα ή η ακοή γίνονται μεγαλύτερο εμπόδιο, αυτά τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης των δεσμών μας με άλλους ανθρώπους».
Υποστηρίζει επίσης ότι οι φροντιστές, οι σύζυγοι και οι σύντροφοι, τα ενήλικα παιδιά και άλλοι που εμπλέκονται στη ζωή των μεγαλύτερων ενηλίκων πρέπει να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ενθάρρυνση και διευκόλυνση αυτών των συνδέσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μοναξιά: Είναι κληρονομική;