Ζευγάρια: Ποιος από τους δυο ζήσει περισσότερο και γιατί;

Οι άνθρωποι ασυναίσθητα επιλέγουν συντρόφους που κινδυνεύουν από παρόμοιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων σύμφωνα με την οποία η συμβίωση οδηγεί τους συντρόφους να μοιράζονται το ίδιο προφίλ υγείας

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Roslin του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στην Βρετανία εξέτασαν στοιχεία από τη μελέτη UK Biobank, μια τεράστια μελέτη γονιδίων και παραγόντων του τρόπου ζωής που συνδέονται με την υγεία, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Heredity.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Konrad Rawlik και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως ακόμη και οι συγγενείς εξ αγχιστείας μοιράζονταν παρόμοιους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες και μακροζωίας.

Οι ομοιότητες αυτές, μάλιστα, αποδείχθηκαν περισσότερες από αυτές που θα αναμένονταν σε τυχαία περίπτωση, σύμφωνα με τη μελέτη, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι επιλέγουν ακούσια έναν σύντροφο με παρόμοιο προφίλ υγείας και με σχεδόν ίδιους κινδύνους ασθένειας.

Δεδομένου ότι πολλές ασθένειες δεν έχουν εκδηλωθεί όταν οι άνθρωποι επιλέγουν το ταίρι τους, οι ειδικοί λένε ότι το εκπληκτικό αυτό εύρημα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της επιλογής ενός συντρόφου με κοινό τρόπο ζωής και πολλές γενετικές ομοιότητες.

Οι κοινές συμπεριφορές κινδύνου όπως το κάπνισμα ή οι υγιείς συμπεριφορές, όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, είναι πιθανότερο να οδηγήσουν σε κοινές ασθένειες στη μετέπειτα ζωή και, τελικά, σε παρόμοιο προσδόκιμο ζωής.

Όπως τόνισε ο Roslin, η μελέτη δείχνει ότι τόσο η από κοινού βίωση των παραγόντων κινδύνου μακροπρόθεσμα, όσο και η επιλογή συντρόφων με παρόμοια χαρακτηριστικά συμβάλλουν στην επιβάρυνση με ασθένειες και τελικά επηρεάζουν τη μακροζωία.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν συντρόφους για τα συμπεριφορικά ή τα φυσικά τους χαρακτηριστικά που τελικά αποδεικνύεται ότι γενετικά σχετίζονται με την υγεία και τη μακροζωία. Η κατανόηση των χαρακτηριστικών αυτών απαιτεί νέες και μακροχρόνιες μελέτες που θα ακολουθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια από τη στιγμή που θα συναντηθούν μέχρι τη στιγμή της ζωής τους που θα αναπτύξουν κάποιες ασθένειες», λέει ο Albert Tenesa, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα ζευγάρια που γελούν μαζί διαρκούν περισσότερο

In this article