Oρθομοριακή διατροφή: Στοιχεία της φύσης στην «υπηρεσία» του σώματος

17-03-2019

Η ορθομοριακή διατροφή αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς καθώς η σημασία της πρόληψης έχει πλέον εντυπωθεί στο μυαλό των περισσοτέρων. Όπως επισήμανε ο πρωτοπόρος της ορθομοριακής ιατρικής Linus Pauling στα μέσα τις δεκαετίας του 1960, στόχος της πρακτικής είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση παθήσεων δίνοντας στον οργανισμό την κατάλληλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά πως να αξιοποιήσει. Με άλλα λόγια εκεί που τα φάρμακα «σταματούν», η διατροφή «συνεχίζει»!

Η ανάγκη για ορθομοριακή διατροφή

Είναι πιθανό πως πριν εκατομμύρια χρόνια το ανθρώπινο σώμα μπορούσε να συνθέσει σημαντικές ποσότητες των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Η εξέλιξη όμως του είδους ατόνησε την ικανότητα αυτή καθώς η πρόσληψη γινόταν μέσω της διατροφής. Φυσικά, η περιεκτικότητα των τροφίμων στα διάφορα συστατικά έχει μειωθεί δραματικά μέσα στους αιώνες. Έτσι, ενώ οι άνθρωποι των σπηλαίων ενδέχεται να λάμβαναν ακόμη και 9 γραμμάρια βιταμίνης  C μέσω της καθημερινής διατροφής, σήμερα καταναλώνουν περίπου 80 μιλιγραμμάρια! Δηλαδή, σχεδόν εκατό φορές μικρότερη ποσότητα. Απλούστερα, κανείς θα μπορούσε να πει πως η σύγχρονη διατροφή και ο τρόπος ζωής αφήνει τον οργανισμό εκτεθειμένο και ευάλωτο.

Όλοι ίδιοι, αλλά και διαφορετικοί

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν πως η βιταμίνη C ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ή πως τα καλά ωμέγα 3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Εκείνο που οι περισσότεροι δεν φαντάζονται είναι πως το DNA δεν καθορίζει μόνο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως το χρώμα των ματιών, αλλά και τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Η εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία αποτελεί μία από της σημαντικότερες αρχές της ορθομοριακής διατροφής.

Πώς εφαρμόζεται στην πράξη;

Η θεωρία είναι απλή και μιλάει για τα σωστά συστατικά, στις σωστές ποσότητες. Στην πράξη, ο ασθενής πρέπει να «ακούει» το σώμα του, και ο ορθομοριακός ιατρός οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες του ασθενούς. Δίνοντας στον οργανισμός μεγάλες δόσεις θρεπτικών συστατικών με αποδεδειγμένα θεραπευτική δράση, ο  γιατρός παρατηρεί τα συμπτώματα και προσαρμόζει τη δοσολογία. Η τελευταία υπερβαίνει κατά πολύ τις ημερήσιες συστάσεις για το γενικό υγιή πληθυσμό, καθώς στόχος δεν είναι απλά η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων, αλλά η θεραπεία. Ανάμεσα στα διατροφικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ορθομοριακή διατροφή βρίσκονται:

  • Βιταμίνη C: Ανοσοποιητικό, υγεία καρδιάς και ματιών
  • Βιταμίνες Β: Μεταβολισμός, αναπαραγωγικό και νευρικό σύστημα
  • Βιταμίνη Ε: Υγεία ματιών, προστασία αναπνευστικού
  • Συνένζυμο Q10: Λειτουργία συστήματος καρδιάς και αγγείων
  • α-Λιποϊκό Οξύ: Αποτοξινωτική δράση, έλεγχος ζαχάρου
  • Χρώμιο: Έλεγχος ζαχάρου
  • L– Καρνιτίνη: Ενίσχυση καρδιαγγειακής λειτουργίας

Όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της ορθομοριακής διατροφής, δεν πρόκειται για ακόμα μία εναλλακτική μέθοδο θεραπέιας. Βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και δεν περιλαμβάνει μεθόδους πνευματικής διαχείρισης καταστάσεων. Ζητείστε τη βοήθεια ενός ειδικού ιατρού, και μην πειραματιστείτε μόνοι σας με τα θρεπτικά συστατικά. 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Michael Janson. Orthomolecular medicine: the therapeutic use of dietary supplements for anti-aging. Clin Interv Aging. 2006 Sep; 1(3): 261–265.
Orthomolecular.org. Accessed 16/3/2019. http://orthomolecular.org