Θηλασμός: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

θηλασμός
28-03-2019

Αμέτρητες έρευνες έχουν αποδείξει πως ο θηλασμός είναι ευεργετικός για το μωρό. Τώρα, νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως ο θηλασμός κάνει καλό και στη μητέρα αφού οι μητέρες που θηλάζουν τα μωρά τους έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με εκείνες που δεν θηλάζουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία εξέτασαν αναδρομικά στοιχεία σχετικά με τον θηλασμό από περισσότερες από 100.000 μητέρες που συμμετείχαν στη μελέτη 45 and Up του Ινστιτούτου Sax της Αυστραλίας από το 2006 έως το 2009, τη μεγαλύτερη σε εξέλιξη μελέτη για την υγιή γήρανση στο νότιο ημισφαίριο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Heart Association.

Σημαντικά ευρήματα της μελέτης:
– Ο θηλασμός σε σύγκριση με την παντελή απουσία θηλασμού σχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νόσων και 34% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.
– Οι γυναίκες που θήλασαν κατά μέσο όρο έως 12 μήνες κάθε παιδί, είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης και 30-40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν θήλασαν ποτέ.
– Τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το συνολικό τρόπο ζωής που σχετίζεται με την υγεία.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι για τις γυναίκες που τεκνοποιούν, ο θηλασμός μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία της καρδιάς, εκτός από τα ήδη γνωστά οφέλη για τα βρέφη και τις μητέρες», δήλωσε η Δρ. Binh Nguyen από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Πάντως, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια, Melody Ding δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι λόγοι που ο θηλασμός φαίνεται να έχει προστατευτικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

«Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τον ακριβή λόγο. Μία από τις πιθανές θεωρίες, όμως, είναι ότι οι θερμίδες που οι γυναίκες καίνε κατά τη διάρκεια του θηλασμού – σχεδόν 500 την ημέρα – συνδέονται με θετικές αλλαγές στο μεταβολισμό, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων» σχολίασε σχετικά η Δρ. Ding.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι ενώ ο θηλασμός και η καρδιαγγειακή υγεία είναι ένας τομέας διαρκώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος, οι έρευνες πάνω στο αντικείμενο αυτό εξακολουθούν να είναι περιορισμένες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θηλασμός: Τα μωρά που έχουν θηλάσει έχουν μεγαλύτερο εισόδημα ως ενήλικες