ΚΕΕΛΠΝΟ: Επιχείρηση “καθαρά χέρια” για τον περιορισμό των λοιμώξεων

28-03-2019

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, από το Τμήμα Μικροβιακής Αντοχής του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στόχος του προγράμματος – έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες – είναι να ενισχύσει την κουλτούρα της υγιεινής των χεριών από το προσωπικό των νοσοκομείων. Άλλωστε, σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να προλάβει περίπου το 20% των λοιμώξεων του αναπνευστικού, για τις οποίες συχνά γίνεται μη ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ανθεκτικά μικρόβια.

Μάλιστα, το μέτρο «Καθαρά Χέρια» συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, από τις οποίες 1.600 – 1.700 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Σήμερα, το εφαρμόζεται πιλοτικά στα 30 από τα 32 νοσοκομεία της Αττικής και σε συγκεκριμένα τμήματα των νοσοκομείων, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι παθολογικές κλινικές και τα χειρουργεία. Από τον Ιανουάριο έχει ξεκινήσει η περίοδος ευαισθητοποίησης του προσωπικού και καταγραφής της συμμόρφωσης ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αξιολόγησης αναμένονται τον Ιούνιο.