Κατοικίδια: Μεταφέρουν μεταλλαγμένο ιό της γρίπης στον άνθρωπο

04-04-2019

Μεταφέρουν τα κατοικίδια στελέχη του ιου της γρίπης στον άνθρωπο; Ναι απαντούν Κορεάτες επιστήμονες μετά από έρευνα. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για κίνδυνο μιας σοβαρής πανδημίας αφου η δεκαετή μελέτη τους δείχνει πως δύο στελέχη της γρίπης μπορούν να αναμειχθούν και να σχηματίσουν έναν νέο επικίνδυνο ιό.

Ο Δρ Daesub Song, αναπληρωτής καθηγητής στο Κορεάτικο Πανεπιστήμιο στη Δημοκρατία της Κορέας, ζήτησε να γίνει πιο στενή παρακολούθηση των σκύλων και άλλων ζώων συντροφιάς καθώς, όπως όλα δείχνουν τα ζωάκια αυτά μπορούν να αποτελέσουν πηγή για την εμφάνιση νέων ανθρώπινων στελεχών γρίπης.

Όπως είπε ο καθηγητής, μέχρι τώρα, τα σκυλιά δεν ληφθεί υπόψη σε σχετικές με τη γρίπη μελέτες. Ωστόσο, μετά από αυτή την πρώτη αναφορά για μετάδοση ιών της γρίπης μεταξύ των ειδών, η επιτήρηση των ζώων συντροφιάς θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Κατά τη δεκαετία του 2000, καταγράφηκαν αρκετές περιπτώσεις ιών που ξεπέρασαν το φράγμα του ξενιστή. Πιο συγκεκριμένα, η γρίπη των πτηνών H3N2 πέρασε στα σκυλιά και εξελίχθηκε σε ιό γρίπης κυνοειδών (CIV). Η έρευνα του Dr Song έδειξε ότι αυτό το H3N2 CIV θα μπορούσε να συνδυαστεί με το H1N1 του 2009 και να σχηματίσει έναν νέο ιό της γρίπης, που ονομάζεται CIVmv.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα άτομα που έχουν μολυνθεί με έναν ιό γρίπης στην πραγματικότητα δεν έχουν έρθει σε επαφή με ένα μόνο στέλεχος του ιού και σίγουρα αυτό δε σημαίνει ότι έχουν στη συνέχεια ανοσία στην ασθένεια, όπως πολλοί πιστεύουν. Αν ο ιός μπορεί να μεταφερθεί και να εξαπλωθεί στους ανθρώπους από ζώα συντροφιάς, τότε μπορεί και να εξαπλωθεί σε όλο τον πληθυσμό εξαιρετικά γρήγορα.

Το H1N1 του 2009 είναι γνωστό ότι προκάλεσε την πανδημία της γρίπης των χοίρων 2009-2010. Όταν το στέλεχος της γρίπης συνδυάζεται με το CIV σε σκύλους, ορισμένοι από τους ιούς ανασυνδυάζονται για να σχηματίσουν CIVmv. Αν και το CIVmv είναι πολύ παρόμοιο με το CIV, οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στους ανθρώπους λόγω των υψηλών ποσοστών μόλυνσης από κουνάβια, νυφίτσες κ.λπ.

Οι ιοί δεσμεύονται με κύτταρα-ξενιστές και προκαλούν μόλυνση μέσω υποδοχέων σιαλικού οξέος (SA), οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ των ειδών. Οι κουνάβια για παράδειγμα έχουν πολύ παρόμοιους υποδοχείς ΑΑ με τους ανθρώπους. Εξαιτίας αυτού, τα κουνάβια θεωρούνται ως αξιόπιστο πειραματικό μοντέλο για την πρόβλεψη και την αξιολόγηση του κινδύνου νέων ιών ανθρώπινης γρίπης.

Κατά τη διάρκεια των μελετών του για το νέο στέλεχος CIVmv, ο Δρ Song ανέφερε ότι τα μολυσμένα σκυλιά και κουνάβια εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της συμφόρησης, δυσκολιών στην αναπνοή, βήχα, ξηρού οφθαλμού, φτάρνισμα, λήθαργο και απώλεια όρεξης. Εκτός από αυτά τα συμπτώματα, ο Δρ Song ανέφερε ότι το νέο στέλεχος εξαπλώνεται μεταξύ των κουναβιών, πιο γρήγορα από τους άλλους ιούς της γρίπης και αναπαράγεται επίσης γρήγορα.

Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον ιό.
Οι έρευνες έχουν εστιάσει στην παραγωγή ενός εμβολίου για τον ιό αυτό. Ωστόσο, λόγω του υψηλού επιπέδου μεταλλάξεων, είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν εμβόλια.

Παρά το γεγονός ότι ονομάζεται ιός γρίπης των σκύλων, δεν είναι μόνο τα σκυλιά που μπορούν να μολυνθούν από τον CIV. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γάτες ήταν επίσης επιρρεπείς στον ιό. Ο Δρ Song διερεύνησε ένα ξέσπασμα του CIV σε ένα καταφύγιο ζώων, κατά τη διάρκεια του οποίου το 100% των γατών μολύνθηκε και το 40% εξ αυτών πέθανε.

Η ανάπτυξη ευαισθησίας στις γάτες είναι ανησυχητική, όπως λέει, καθώς δείχνει ότι ο ιός CIV μπορεί να εξαπλωθεί σε διαφορετικά είδη ζώων.

Οι ερευνητές έχουν εκφράσει ανησυχίες, καθώς υπάρχει πιθανότητα να γίνει ο ιός ενδημικός σε ζώα συντροφιάς. Δεδομένου ότι τόσο τα σκυλιά όσο και οι γάτες έρχονται σε συχνή επαφή με τον άνθρωπο, πολύ συχνότερα από τους χοίρους ή τα κοτόπουλα, ο πιθανός κίνδυνος ανάπτυξης και μόλυνσης ενός νέου στελέχους είναι ακόμη υψηλότερος.

από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Κορέα, ο CIV εξαπλώθηκε στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ. Μια περίπτωση μόλυνσης με CIVmv εντοπίστηκε σε σκύλο το 2012 μετά από επιδημία H1N1.

Ο Δρ Song χρησιμοποίησε αυτό το στέλεχος σε κουνάβια για να καθορίσει αν είχε τη δυνατότητα να εξαπλωθεί σε ανθρώπους και από εκεί, θα μπορούσε να προκύψει ένα νέο ανθρώπινο στέλεχος της γρίπης. Και όπως είπε, μπορεί να μεταλλαχθεί ή και να ανασυνδυαστεί με ιούς της γρίπης του ανθρώπου και να προκαλέσει νέους ιούς που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε μοναδικές πανδημίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατοικίδια: Κάνουν καλό στην καρδιά μας