Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Καθολική Υγειονομική Κάλυψη-Υγεία Για Όλους, Παντού»

05-04-2019

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ωθούνται σε ακραίες συνθήκες φτώχειας κάθε χρόνο εξαιτίας των εξαντλητικών δαπανών για την υγεία, ενώ τουλάχιστον το ½ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες που έχει ανάγκη. Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και κάθε χρόνο επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το σύνθημα της φετινής παγκόσμιας ημέρας είναι «Καθολική Υγειονομική Κάλυψη-Υγεία Για Όλους, Παντού». Η 7η Απριλίου 2019 θα αποτελέσει ημέρα ευαισθητοποίησης για την κάλυψη των ελλείψεων στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Πρωταρχικό μέλημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, σε όλους, όποτε και όπου την έχουν ανάγκη.

Τα βασικά μηνύματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με αφορμή τη φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας είναι:

• Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ενημέρωση και στις υπηρεσίες που χρειάζονται για να φροντίσουν την υγεία τους και την υγεία της οικογένειάς τους.

Καθολική υγειονομική κάλυψη σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, όποτε και όπου τις χρειαστούν, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά. Η ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι η βάση για την καθολική υγειονομική κάλυψη.

• Η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη πρέπει να είναι το πρώτο επίπεδο επαφής με το σύστημα υγείας, εκεί όπου τα άτομα, οι οικογένειες και οι κοινότητες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής τους περίθαλψης – πρέπει να περιλαμβάνει όλο το φάσμα των απαραίτητων ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, από την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής και την πρόληψη ασθενειών έως την παροχή θεραπείας και τις υπηρεσίες αποκατάστασης. Στον πυρήνα της, πρέπει να αφορά τη φροντίδα των ανθρώπων και τη βελτίωση της υγείας τους ή τη διατήρηση της ευημερίας τους, όχι μόνο τη θεραπεία μιας ασθένειας ή πάθησης. Η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη είναι ένας αποδοτικός και δίκαιος τρόπος παροχής υπηρεσιών υγείας ενώ παράλληλα βοηθά τις χώρες να βαδίσουν προς την καθολική υγειονομική κάλυψη.

• Ένα σύστημα υγείας με ισχυρή πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη πετυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία, είναι οικονομικά αποδοτικό και βελτιώνει την ποιότητα της περίθαλψης.

• Η μη ασφαλής και χαμηλής ποιότητας φροντίδα υγείας καταστρέφει ζωές και κοστίζει στον κόσμο τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να γίνει η «υγεία για όλους» πραγματικότητα, χρειαζόμαστε άτομα και κοινότητες που έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, εξειδικευμένους ιατρούς που παρέχουν ποιοτική, ανθρωποκεντρική φροντίδα και πολιτικούς που δεσμεύονται να επενδύσουν στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη. Ο Π.Ο.Υ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλλουν στη δημιουργία διαρθρωμένου διαλόγου σχετικά με πολιτικές που μπορούν να βοηθήσουν την εκάστοτε Πολιτεία να προσφέρει «Υγεία Σε Όλους».