Μεταξεταστέο το υπουργείο Υγείας από τη Κομισιόν λόγω rebate και clawback

06-04-2019

«Μετεξεταστέο» μένει το υπουργείο Υγείας καθώς διαπιστώνονται σοβαρές καθυστερήσεις στην είσπραξη clawback και rebate, σύμφωνα με την Κομισιόν. Μάλιστα, δύο από τα εννέα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο αφορούν σε θέματα του χώρου της Υγείας.

Συγκεκριμένα, η 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου και ήδη η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για θέματα τα οποία η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να ολοκληρώσει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2018, αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Μεταξύ των προαπαιτούμενων είναι η ολοκλήρωση, η είσπραξη δηλαδή του clawback στις δαπάνες υγείας αλλά και ο έλεγχος των δαπανών για τη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών από τους πατόχους υγείας λόγω υπέρβασης των κλειστών προϋπολογισμών.

Επιπρόσθετα, ειδική αναφορά γίνεται στην μεταρρύθμιση στα προνοϊακά επιδόματα, για τα οποία προτείνεται ενοποίησή τους και αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησής τους. Εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση και τα θέματα ανεξάρτητης αξιολόγησης για τη στελέχωση του δημοσίου και ολοκλήρωση των τοποθετήσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Κομισιόν διαμηνύει πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις συνδέοντας μάλιστα ορισμένες από τις νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις με τον τρίτο γύρο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.