Εγκεφαλικό: Η χαμηλή χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο στις γυναίκες

11-04-2019

Οι γιατροί μας λένε συνέχεια πως πρέπει να έχουμε χαμηλή χοληστερίνη για να μην βλάψουμε την καρδιά μας. Κάνουν ολόκληρες καμπάνιες για σωστή διατροφή ώστε η χοληστερίνη μας να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Κι όμως! Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η μείωση της χοληστερίνης μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα πολύ χαμηλά τριγλυκερίδια.

Ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham & Women’s της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 28.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών σε βάθος 19 ετών, στη διάρκεια των οποίων 137 γυναίκες έπαθαν αιμορραγικά εγκεφαλικά (είναι πολύ σπανιότερα από τα ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικά), ενώ 1.069 γυναίκες είχαν LDL κάτω των 70 mg/dL.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Πάμελα Ριστ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι τελευταίες είχαν κατά μέσο όρο 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για αιμορραγικό εγκεφαλικό, σε σχέση με όσες είχαν LDL 100 ως 130. Επίσης οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων (κάτω των 74 mg/dL) είχαν διπλάσια πιθανότητα εγκεφαλικού σε σχέση με εκείνες που είχαν τριγλυκερίδια πάνω από 156 (σε φάση νηστείας). Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού για τις γυναίκες με χαμηλή ολική ή «καλή» (HDL) χοληστερίνη.

Ιδανικά η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), που θεωρείται «κακή» επειδή μπορεί να οδηγήσει σε εναπόθεση λιπιδίων μέσα στις αρτηρίες, πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dL. Όμως σε επίπεδα κάτω από 70 mg/dL ο κίνδυνος για αιμορραγικό εγκεφαλικό αυξάνει και είναι υπερδιπλάσιος, σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων η «κακή» χοληστερίνη κυμαίνεται μεταξύ 100 και 130.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκεφαλικό: Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο