Πίκλες: Πόσες θερμίδες κρύβει το υγιεινό junk food;

18-04-2019

Σίγουρα φέρνετε στο μυαλό σας τις πράσινες τραγανές ροδέλες αγγουριού επάνω στο ψωμάκι του burger!  Στην πραγματικότητα όμως οι πίκλες είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό συνοδευτικό σε πιάτα junk food. Για την ακρίβεια μπορούν να αποτελέσουν πολύ θρεπτικό κομμάτι της διατροφής σας!

Η χημεία πίσω από τις πίκλες

Οι πίκλες αποτελούν μία από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης τροφίμων, πολύ πριν ανακαλυφθούν το ψυγείο και η κατάψυξη. Στην πράξη πρόκειται για το «βύθισμα» σε αλατόνερο ή ξύδι, λαχανικών και φρούτων. Τα καλά βακτήρια που ζουν στην επιφάνεια του αγγουριού για παράδειγμα, χρησιμοποιούν το υγρό που τα βυθίζετε για να παράξουν ένα οξύ με το όνομα γαλακτικό οξύ. Το τελευταίο καταφέρνει να αδρανοποιήσει τους βλαβερούς μικροοργανισμούς, συντηρώντας με τον τρόπο αυτό το τρόφιμο. Η εξήγηση αυτή είναι απλουστευμένη, όπως άλλωστε είναι και η ίδια η χημεία πίσω από τις πίκλες.

Οι θερμίδες στις πίκλες

Πολλές φορές θα βρείτε τις πίκλες στη λίστα των τροφίμων με τις αρνητικές θερμίδες! Εάν και ο τελευταίος όρος πρακτικά δεν υπάρχει, σε ελεύθερη μετάφραση κατατάσσει τις πίκλες στις τροφές που είναι πολύ χαμηλές σε ενέργεια. Πράγματι, περιέχουν τόσες θερμίδες, όσες και τα λαχανικά από τα οποία ετοιμάζονται. Για παράδειγμα, ένα μικρό αγγουράκι τουρσί έχει μόλις 17 θερμίδες! Για το λόγο αυτό, είναι ένα εξαιρετικό εναλλακτικό συνοδευτικό σε πολλά γεύματα, όπως τα burgers. Μπορεί οι σπιτικές πίκλες να είναι χαμηλές σε θερμίδες, η περιεκτικότητά τους όμως σε αλάτι τις καθιστά απαγορευτικές για μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού με υψηλή πίεση. Προσοχή χρειάζεται και στις έτοιμες επιλογές, που η προσθήκη ζάχαρης αποτελεί προσφιλή πρακτική της βιομηχανίας τροφίμων. Ακόμη, οι πίκλες διατηρούν τις φυτικές ίνες των λαχανικών, όχι όμως και τις περισσότερες βιταμίνες που χάνονται κατά τη συντήρηση. Χαρακτηριστικότερη «απώλεια» είναι εκείνη των βιταμινών Β και C.

Αγγουράκι τουρσί με σκόρδο και βασιλικό

Υλικά

  • 1 τραγανό αγγούρι
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
  • ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένα φύλλα βασιλικού
  • 2/3 φλιτζάνι ξύδι
  • Νερό

Εκτέλεση

  • Κόψτε το αγγουράκι σε ροδέλες ή μπαστουνάκια και τοποθετείστε το σε ένα καθαρό βάζο.
  • Προσθέστε το αλάτι, το σκόρδο, το βασιλικό και το ξύδι.
  • Γεμίστε το βάζο με νερό. Κλείστε καλά και αναδεύστε.
  • Αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες και απολαύστε!

Απολαύστε τις πίκλες σαν σνακ ή μαζί με το αγαπημένο σας σπιτικό burger. Θυμηθείτε όμως πως το αλάτι που περιέχουν δεν σας «επιτρέπει» να το παρακάνετε! 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com
Recipe adapted from Food & Nutrition Magazine, Stone Soup Blog
https://foodandnutrition.org/blogs/stone-soup/homemade-garlic-basil-pickles/