Τουρισμός Υγείας: Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει περισσότερους ταξιδιώτες υγείας

19-04-2019

Πόλο έλξης για χιλιάδες ταξιδιώτες υγείας μπορεί να αποτελέσει η Ελλάδα, διεκδικώντας μερίδιο από τα 65-87 δισεκατομμύρια δολάρια που απορροφά ο ιατρικός τουρισμός παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Medical Tourism Association, οι ταξιδιώτες υγείας κυμαίνονται μεταξύ 20.000.000 και 24.000.000 και το μέσο κόστος δαπάνης φθάνει στα 3.410 δολάρια κατ΄ άτομο.

Οι δέκα κυριότεροι τομείς του ιατρικού τουρισμού είναι οι: Πλαστική χειρουργική, Οδοντιατρική, Καρδιοχειρουργική, Ορθοπαιδική, Ογκολογία, Αναπαραγωγική, Απώλεια βάρους, Δεύτερη γνώμη – Check up, Μεταμοσχεύσεις και Αιμοκάθαρση.

Το υψηλό κόστος φροντίδας υγείας στη χώρα κατοικίας του ενδιαφερόμενου, o μεγάλος χρόνος αναμονής, η ευκολία των διεθνών μετακινήσεων, η βελτίωση της τεχνολογίας διεθνώς, και η βελτίωση των υποδομών- συνθηκών υγείας διεθνώς, αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες αύξησης της ζήτησης του ιατρικού τουρισμού.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσε το Think Tank “Παρέμβαση”(Paremvasi) και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Money Show στη Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο: “Νέες Προσεγγίσεις στον Τουρισμό Υγείας”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ομιλητής επεσήμαναν την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού brand που θα κατατάξει την Ελλάδα στους ελκυστικούς παγκοσμίως προορισμούς του ιατρικού τουρισμού. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο δρ Αθανάσιος Δημητριάδης, επίκουρος καθηγητής Νεφρολογίας, διευθυντής Παθολογικού τμήματος του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, το μέγεθος αγοράς του τουρισμού υγείας παγκοσμίως (κατ΄ εκτίμηση της Medical Tourism Association) υπολογίζεται σε 65-87 δισεκατομμύρια δολάρια, με τους ταξιδιώτες υγείας να κυμαίνονται μεταξύ 20.000.000 και 24.000.000 και το μέσο κόστος δαπάνης να φθάνει στα 3.410 δολάρια κατ΄ άτομο.

Όπως αναφέρθηκε, στη δαπάνη κατ΄ άτομο παρατηρείται πολύ μεγάλη διακύμανση από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα στους Πακιστανούς ο μέσος όρος υπολογίζεται στα 53 δολάρια ενώ στους Αμερικανούς στα 11.536 δολάρια.

Αναφερόμενος στα θετικά και αρνητικά του κλάδου υγείας στην Ελλάδα ως πάροχο ιατρικού τουρισμού, ο Δρ. Δημητριάδης συμπεριέλαβε στα θετικά τις καλές υποδομές σε κτίρια και εξοπλισμό, όπως και τους πολλούς και καλούς γιατρούς στις περισσότερες ειδικότητες, ενώ στα αρνητικά απαρίθμησε τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην οργάνωση, το μάρκετινγκ και το θεσμικό πλαίσιο.