Ποπ κορν: το πιο ποπ θρεπτικό σνακ!

26-12-2016

Ποιος δεν απολαμβάνει ένα μεγάλο κουτί ποπ κορν στο σινεμά ή στο σπίτι  την ώρα μιας ταινίας ή ενός αγώνα; Πρόκειται για μία συνήθεια την οποία πολλοί δεν συνδέουν με την ισορροπημένη διατροφή καθώς τα έτοιμα αλμυρά σνακ τύπου τσιπς και ποπ κορν κρύβουν πολλές θερμίδες και «ένοχα» λιπαρά. Στην πραγματικότητα όμως το ποπ κορν αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά σνακς και ίσως την ιδανικότερη επιλογή για τσιμπολόγημα της ταινίας! Το μόνο που αρκεί είναι να μαγειρευτεί σωστά.

Το ποπ κορν, όπως ακριβώς υποδηλώνει και το όνομά του, προέρχεται από σπόρους αποξηραμένου καλαμποκιού. Κάθε σπόρος καλαμποκιού κλείνει μέσα του μία μικρή σταγόνα νερό η οποία καθώς ζεσταίνεται γίνεται ατμός και διαστέλλεται μέχρι να σπάσει τα τοιχώματα του σπόρου και να ακουστεί το πολυπόθητο ποπ. Τότε η άσπρη νιφάδα του ποπ κορν είναι έτοιμη.

Γιατί είναι υγιεινό το ποπ κορν;

Πρώτη ύλη του ποπ κορν είναι το καλαμπόκι, ένα από τα θρεπτικότερα σιτηρά

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Β

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο στις αντιοξειδωτικές ουσίες λουτεΐνη και ζεαξανθίνη οι οποίες προστατεύουν τα μάτια μας

Το σπιτικό ποπ κορν μικροκυμάτων  είναι ιδανικό σνακ, με μόλις 31 θερμίδες ανά κούπα

Το σπιτικό ποπ κορν μπορεί να μην περιέχει αλάτι, αλλά και καθόλου λιπαρά

Ποπ κορν στα μικροκύματα: Και δεν πρόκειται για τις έτοιμες συσκευασίες του σούπερ μάρκετ που είναι παραφορτωμένες με αλάτι και βούτυρο. Χρησιμοποιείστε μία καφέ χάρτινη σακούλα από το μανάβη, τοποθετείστε μέσα μερικούς σπόρους αποξηραμένου καλαμποκιού και στη συνέχεια κλείστε τη σακούλα καλά και βάλτε τη στα μικροκύματα. Μετά από περίπου 2 λεπτά, ή όταν σταματήσουν τα «ποπ», το ποπ κορν θα είναι έτοιμο.

Ποπ κορν στο μάτι της κουζίνας: Πρόκειται για τον κλασσικό τρόπο παρασκευής. Χρησιμοποιείστε μία κατσαρόλα, καλύψτε τον πάτο της με 1 στρώση σπόρους καλαμποκιού και προσθέστε το λάδι (περίπου 1/3 της κούπας λάδι για κάθε κούπα σπόρων). Μισοκαλύψτε την κατσαρόλα με ένα καπάκι έτσι ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας.

Σε κάθε περίπτωση, σε σχέση με τα ποπ κορν του εμπορίου τα σπιτικά ποπ κορν μπορεί να περιέχουν ακόμη και τις μισές θερμίδες. Μία (1) κούπα έτοιμα ποπ κορν περιέχει περίπου 70 θερμίδες, τα ποπ κορν των μικροκυμάτων 30 και τα κλασικά ποπ κορν με λάδι 50.

Tips για καλύτερη γεύση:

Το αλάτι σκληραίνει το ποπ κορν γι αυτό προσθέστε το στο τέλος

Αντί για αλάτι μπορείτε αν ανακατέψετε το ποπ κορν με αλατισμένους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι θα δώσουν γεύση, υφή και μία παραπάνω δόση καλών λιπαρών και πρωτεΐνης

Αντί για αλάτι μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά της επιλογής σας όπως ρίγανη

Για γλυκά ποπ κορν προσθέστε κανέλα, λίγη μαύρη ζάχαρη ή λιωμένη μαύρη σοκολάτα

Αποθηκεύστε τα ποπ κορν σε αεροστεγή συσκευασία, εκτός ψυγείου. Η υγρασία θα τα καταστρέψει.

Το ποπ κορν είναι το ιδανικότερο σνακ για τα παιδιά, για τη λιγούρα του γραφείου, για ενέργεια πριν το γυμναστήριο, για τις συναντήσεις με φίλους στο σπίτι!

 *Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε σπόρους καλαμποκιού ειδικούς για ποπ κορν

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

Πηγές:

1. http://www.popcorn.org/

2. Huffington Post. Sally Tamarkin. Everything You Need To Know About Popcorn But Were Afraid To Find Out. Posted 12/07/2013. Last accessed 7/9/2014.

http://www.huffingtonpost.com/2013/12/07/popcorn-nutrition-facts_n_4380000.html

3. Whole Grains Council. Corn – October Grain of the Month. Last accessed 7/9/2014.

http://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/corn-october-grain-of-the-month