Πρόωρος θάνατος από το 8ωρο «καθισιό»: Αντισταθμίζεται με 2,5 ώρες άσκηση την εβδομάδα

23-04-2019

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις και πρόωρο θάνατο. Τώρα, νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής για την υγεία, αρκεί το καθισιό να μην υπερβαίνει τις οκτώ ώρες τη μέρα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 150.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 45 ετών σε βάθος έως εννέα ετών, αναφορικά με το πόσο χρόνο του 24ώρου αφιέρωναν σε καθισιό, περπάτημα, ορθοστασία, σωματική άσκηση και ύπνο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology).
Ο Έλληνας επικεφαλής της έρευνας Εμμανουήλ Σταματάκης και οι συνεργάτης του διαπίστωσαν πως η καθιστική ζωή για πάνω από έξι ώρες σχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, αλλά αυτό αφορούσε κυρίως όσους δεν ασκούνταν επαρκώς (τουλάχιστον για 150 λεπτά την εβδομάδα).

Η άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά αντιστάθμιζε και εξαφάνιζε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, όχι όμως αν το καθημερινό καθισιό ξεπερνούσε τις οκτώ ώρες. Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος για τους σωματικά αδρανείς (που δεν ασκούνταν καθόλου), ακόμη κι αν η καθιστική ζωή τους ήταν μόνο τέσσερις ώρες τη μέρα.

«Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν τις προσπάθειες να ενισχυθεί η σωματική δραστηριότητα σε εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που κάθονται πολύ για οποιονδήποτε λόγο. Για όσους δεν ασκούνται, απλώς η μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής δεν είναι αρκετή για μια καλύτερη υγεία», δήλωσε ο Σταματάκης.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η αντικατάσταση του χρόνου του καθισιού με περισσότερες ώρες ορθοστασίας ή ύπνου δεν επαρκεί για να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο. Το γρήγορο περπάτημα και η έντονη σωματική άσκηση είναι πιο αποτελεσματικά μέσα για τη μείωση του κινδύνου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καθιστική ζωή: Θύματα οι μισοί ενήλικες