Αρνί ή κατσίκι: Ποιος είναι ο νικητής της Πασχαλινής διατροφής;

25-04-2019

Οι σούβλες το Πάσχα γεμίζουν με διαφορετικά εδέσματα σε κάθε Ελληνική οικογένεια, άλλες με αρνί και άλλες με κατσίκι. Και ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις το «δίλημμα» λύνεται μέσω της παράδοσης που έχει κάθε περιοχή ή σπίτι, ορισμένες φορές η διατροφική αξία του κόκκινου κρέατος ενδέχεται να επηρεάσει την απόφαση. Ποιο λοιπόν από τα δύο είδη κρέατος υπερτερεί διατροφικά;

Το προφίλ του αρνίσιου κρέατος

Το κρέας του αρνιού, και ιδιαίτερα των μικρών ζώων ηλικίας κάτω του έτους, έχει γεμάτη γεύση μέρος της οποίας αποδίδεται στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε λίπος. Στα 100γρ. κρέατος, ποσότητα που αντιστοιχεί στο μέγεθος της «παλάμης σας», θα βρείτε περίπου 280 θερμίδες. Την ίδια στιγμή, το αρνίσιο κρέας είναι καλή πηγή βιταμίνης Β12, που χρειάζεται για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο και σελήνιο, με ανοσοενισχυτική και αντιοξειδωτική δράση αντίστοιχα. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει το αρνίσιο κρέας επιβαρυντικό για την υγεία; Φυσικά το λίπος το οποίο περιέχει. Στα 100γρ. κρέατος αντιστοιχούν 20γρ. λίπους, από τα οποία τα 8γρ. ανήκουν στα επιζήμια κορεσμένα λιπαρά. Εάν επιμείνετε στο αρνίσιο κρέας προτιμήστε πιο «στεγνά» κομμάτια όπως το μπούτι,  και αφαιρέστε το ορατό λίπος.

Το προφίλ του κατσικίσιου κρέατος

Ίσως αποτελεί το πλέον υγιεινό κόκκινο κρέας, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε λίπος. Θυμηθείτε πως όσο μεγαλύτερο σε ηλικία είναι το κατσίκι, τόσο λιγότερο λίπος περιέχει. Στα 100γρ. θα βρείτε 150 θερμίδες και μόλις 3γρ. λίπους, εκ των οποίων 1γρ. κορεσμένα λιπαρά. Όπως σχεδόν κάθε κόκκινο κρέας, θεωρείται καλή πηγή όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαιτέρως της ριβοφλαβίνης. Η τελευταία είναι γνωστή και ως βιταμίνη Β2, και κατέχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπαρών, αλλά και στην πρόληψη των ημικρανιών.

  Αρνί (ανά 100γρ.) Κατσίκι (ανά 100γρ.)
Θερμίδες (kcal) 280 150
Λιπαρά (γρ.) 20 3
Κορεσμένα λιπαρά (γρ.) 8 1
Πρωτεΐνη (γρ.) 25 27
Χοληστερόλη (μιλιγρ.) 97 75

 

Το κόκκινο κρέας του Πάσχα

Όταν λοιπόν η κουβέντα έρχεται στο «νικητή» του Πασχαλινού τραπεζιού, αδιαμφισβήτητα αυτός είναι το κατσικίσιο κρέας. Εκείνο όμως που θα πρέπει κανείς να θυμάται είναι πως σημασία δεν έχει τι θα επιλέξετε να καταναλώσετε μία ή δύο ημέρες το χρόνο, αλλά οι καθημερινές συνήθειες κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Παρά την υψηλή διατροφική αξία του κόκκινου κρέατος η περιεκτικότητά του σε λίπος και ο τρόπος μαγειρέματος, συνδέουν την αυξημένη πρόσληψή του με διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακές επιπλοκές και ζαχαρώδη διαβήτη. Προσπαθήστε να εντάξετε 100γρ. άπαχου κόκκινου κρέατος, περίπου μία με δύο φορές την εβδομάδα. Όσο για την ημέρα του Πάσχα:

  • Επιλέξτε είτε αρνί, είτε κατσίκι δίνοντας έμφαση στην ποσότητα.
  • Μία μερίδα κόκκινου κρέατος αντιστοιχεί σε 100γρ., ή «μία παλάμη».
  • Αποφύγετε την πέτσα και το συνεχές «τσιμπολόγημα».
  • Συνδυάστε το κρέας με μία δροσερή σαλάτα ή κάποια πίτα.
  • Αποφύγετε άλλα εδέσματα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά όπως ο κρόκος των κόκκινων Πασχαλινών αυγών και οτιδήποτε τηγανητό.

Απολαύστε χωρίς ενοχές, αλλά με σύνεση και διατροφική ισορροπία!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία
ΝΙΗ. Riboflavin. Fact Sheet for Health Professionals. Accessed 23/4/2019.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/#h7