Φαγητό: Παχαίνει περισσότερο όταν έχουμε στρες

30-04-2019

Όλοι γνωρίζουμε πως το φαγητό παχαίνει. Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως το στρες μπορεί να κάνει το ίδιο φαγητό ακόμα πιο παχυντικό; Πως; Οι ειδικοί απαντούν.

Ερευνητές από το Garvan Institute of Medical Research, στην Αυστραλία εξέτασαν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου σε ποντίκια. Ενώ η πρόσληψη τροφής ελέγχεται κυρίως από ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου – η αμυγδαλή – επεξεργάζεται τις συναισθηματικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του άγχους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism.
Ο επικεφαλής της μελέτης Herbert Herzog και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν πως μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες σε συνδυασμό με το άγχος οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους από ό, τι η ίδια διατροφή θα προκαλούσε.

Όπως φάνηκε απο την έρευνα, για μια εκτεταμένη περίοδος στρες κατά την οποία υπήρχαν διαθέσιμα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα ποντίκια έγιναν παχύσαρκα πιο γρήγορα από εκείνα που κατανάλωναν την ίδια υψηλή διατροφή σε ένα περιβάλλον χωρίς άγχος.

Στο επίκεντρο της διαδικασίας οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ήταν ένα μόριο που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Υ (NPY: Neuropeptide Y) , το οποίο ο εγκέφαλος παράγει φυσικά ως απόκριση στο άγχος για να τονώσει την κατανάλωση τόσο στον άνθρωπο, όσο και στα ποντίκια.

Για να καταλάβουν τι μπορεί να ελέγξει το NPY κάτω από άγχος, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα νευρικά κύτταρα που παράγουν NPY στην αμυγδαλή και διαπίστωσαν ότι είχαν υποδοχείς (συνδέσεις) για την ινσουλίνη – μια από τις ορμόνες που ελέγχουν την πρόσληψη της τροφής. Υπό κανονικές συνθήκες, το σώμα παράγει ινσουλίνη αμέσως μετά το γεύμα, το οποίο βοηθά τα κύτταρα να απορροφούν τη γλυκόζη από το αίμα και στέλνουν ένα μήνυμα «στοπ» στο υποθαλαμικό κέντρο διατροφής του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το χρόνιο στρες από μόνο του αύξησε τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα ελαφρώς, αλλά σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας, τα επίπεδα ινσουλίνης ήταν 10 φορές υψηλότερα από ό,τι στα ποντίκια που δεν είχαν στρες και έλαβαν κανονική διατροφή.

Η μελέτη έδειξε ότι τα παρατεταμένα, υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στην αμυγδαλή έκαναν τα νευρικά κύτταρα να απευαισθητοποιηθούν στην ινσουλίνη, γεγονός που τους εμπόδιζε να ανιχνεύσουν εντελώς την ινσουλίνη. Με τη σειρά τους, αυτά τα απευαισθητοποιημένα νευρικά κύτταρα αύξησαν τα επίπεδα του NPY, τα οποία προάγουν την κατανάλωση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εθισμός στο φαγητό: Αυτά είναι τα 6 σημάδια