Εισαγγελικές παραγγελίες για αναγκαστική θεραπεία ψυχικώς πασχόντων και σε… οικοτροφεία! – Όλο το νομοσχέδιο (PDF)

08-05-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Μία πολύ σημαντική όσο και αμφιλεγόμενη καινοτομία εισάγει προς εφαρμογή το νομοσχέδιο για τις εισαγγελικές εντολές αναγκαστικής θεραπείας ή νοσηλείας ψυχικώς πασχόντων, το οποίο έδωσε μόλις, το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαϊου, στη διαδικασία της δημοσίας διαβούλευσης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Πρόκειται για την ρύθμιση εκείνη, η οποία προβλέπει ακόμη και την εφαρμογή των εισαγγελικών εντολών για αναγκαστική θεραπεία ψυχικώς πασχόντων όχι σε ψυχιατρικά ιδρύματα ή σε ψυχιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, αλλά σε κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας, όπως είναι τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, αλλά και οι ξενώνες και τα οικοτροφεία αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων.

Είναι προφανές ότι η ως άνω καινοτομία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το χώρο της Ψυχιατρικής, ακόμη και από εκείνους τους χώρους της Ψυχιατρικής, οι οποίοι παλεύουν για χρόνια στη χώρα μας και διεθνώς για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ολόκληρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις εισαγγελικές εντολές αναγκαστικής θεραπείας ή/και νοσηλείας ψυχικώς πασχόντων:

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ για την ΑΚΟΥΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ