Μουσική: Ποιο είδος ακούμε όταν είμαστε λυπημένοι;

10-05-2019

Λένε πως η μουσική ηρεμεί τα πνεύματα. Ίσως να είναι έτσι. Υπάρχουν όμως πολλά είδη μουσικής. Ισχύει αυτό για όλα τα είδη μουσικής; Και ποιο είδος μουσικής επιλέγουμε όταν είμαστε λυπημένοι;

Έρευνα διαπίστωσε πως όταν δεν αισθανόμαστε καλά προτιμούμε να ακούμε μελαγχολικά τραγούδια.
Υπάρχει όμως λόγος που θέλουμε να ακούσουμε μία μελαγχολική μπαλάντα όταν νιώθουμε πεσμένοι. Ποιος είναι αυτός; Τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι αυτά που κατά κανόνα αποφεύγει ο άνθρωπος, καθώς και τα ερεθίσματα που του προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Τι συμβαίνει όμως με την μουσική;

Γιατί επιλέγουμε να ακούμε θλιβερά και στενάχωρα τραγούδια όταν γνωρίζουμε ότι θα μας κάνουν να αισθανθούμε θλίψη;

Έρευνα έδειξε πως τα μελαγχολικά και θλιβερά τραγούδια προκαλούν συναισθήματα γλυκιάς μελαγχολίας, ηρεμίας, ρομαντισμού και ως ένα βαθμό ευχαρίστησης.

Η μελαγχολική μουσική οδηγεί τους ακροατές της στο να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων και εν μέρει θετικών συναισθημάτων, όπως νοσταλγία, γαλήνη και τρυφερότητα.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα θετικά συναισθήματα στην καθαρτική επίδραση που ασκεί αυτό το είδος μουσικής. Τα αισθήματα συμπάθειας και συμπόνιας που προκαλεί η μουσική έχουν απελευθερωτική επίδραση στα έντονα συναισθήματα.

Όταν ακούμε μελαγχολική μουσική το σώμα μας εκκρίνει μια ορμόνη (την προλακτίνη) για να λειτουργήσει ως παρηγοριά και να δημιουργήσει ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν αισθήματα ηρεμίας και ανακούφισης μετά το πείραμα της μελαγχολικής μουσικής, ενώ άλλοι είπαν ότι η θλιβερή μουσική διεγείρει τη φαντασία τους και εμπνέει τη δημιουργικότητά τους.

Τέλος, το να ακούς ένας καλλιτέχνη να μιλάει για μια τραυματική κατάσταση που έχεις βιώσει και εσύ ο ίδιος, λειτουργεί ως αντίδοτο. Σαν τα παρηγορητικά λόγια ενός καλού σου φίλου, απαλύνει το πόνο και κατευνάζει τις πιο αρνητικές σου σκέψεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μουσική: Σκοτώνει την δημιουργικότητα μας