Υπουργικές αποφάσεις ενόψει εκλογών φέρνουν σε αδιέξοδο τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια

10-05-2019

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να «κλείσουν» τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Σε ανοιχτή επιστολή προς όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής, 10 θεσμικοί φορείς του κλάδου παρουσιάζουν το «αδιέξοδο» στο οποίο έχει περιέλθει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «το τελευταίο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Υγείας έχει δημοσιεύσει αλλεπάλληλες Υπουργικές Αποφάσεις, μέσω των οποίων προσθέτει νέες εργαστηριακές εξετάσεις πολλές από τις οποίες είναι άκρως εξειδικευμένες και ως εκ τούτου πολύ ακριβές, με το κόστος τους να φτάνει ακόμη και τις 3.000 ευρώ».

Από την άλλη μεριά, «για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και μοναδικό σκοπό την αύξηση της εκλογικής τους πελατείας, κατήργησε μία μικρή συμμετοχή της τάξεως του 15% σε πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όταν αυτοί προσήρχοντο για διαγνωστικές εξετάσεις στις ιδιωτικές μονάδες παροχής Π.Φ.Υ., ομολογώντας μάλιστα με περίσσευμα κυνισμού και θράσους στις Υπουργικές Αποφάσεις που εξέδωσε, ότι: « Το ύψος της εν λόγω επιβάρυνσης δεν δύναται να υπολογιστεί, διότι εξαρτάται από τον αριθμό των περιστατικών. Σε κάθε περίπτωση, κατά την παροχή υπηρεσιών από ιδιωτικούς φορείς θα αντισταθμιστεί μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.»».

Αυτό σημαίνει ότι θα το πληρώσουν οι ιδιώτες πάροχοι λόγω του claw back που έχουν επιβάλλει, μολονότι για να διενεργήσουν αυτές τις εξετάσεις θα έχουν πληρώσει από την τσέπη μας αναλώσιμα υλικά, πέραν των άλλων λειτουργικών εξόδων (φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια κ.α.), μισθοδοσίας προσωπικού, ασφαλιστικών εισφορών και πολλών άλλων.

Την ίδια στιγμή, οι τμηματικές εκπτώσεις (rebate) και η αυτόματη περικοπή υπέρβασης της δαπάνης (claw back), στο πλαίσιο ενός ελλειμματικού προϋπολογισμό για τις πραγματικές ανάγκες των 10.000.000 ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και σε τιμές εξετάσεων που έχουν προσδιοριστεί από το έτος 1991 (οι οποίες τιμές έχουν μειωθεί περαιτέρω στις περισσότερες εξετάσεις με τις λεγόμενες ασφαλιστικές τιμές), οι συνολικές περικοπές ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 43% των εσόδων – όχι των κερδών – των εργαστηρίων.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις «όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) οι οποίες πλήττονται καίρια από την συνέχιση της επιβολής αυτών των καταστροφικών μέτρων, θα πρέπει να αγωνιστούν σ’ ένα κοινό μέτωπο, μαζί με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για να διασφαλίσουν την συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων τους, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για διαγνωστικές εξετάσεις, αφού πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού προσέρχονται στις δικές μας εγκαταστάσεις και εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς αναμονή, με αυθημερόν αξιόπιστα αποτελέσματα στις περισσότερες των εξετάσεων και σε αξιοπρεπείς χώρους με ευγενικό και πρόθυμο προσωπικό», τονίζεται στην επιστολή.

Την επιστολή συνυπογράφουν:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)

Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων– Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (Π.Ε.Ε.ΒΙ)

Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων (Π.Ε.Ε.Α.)

Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών (ΣΕΙΠΙ)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαστηριακών Γιατρών (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ)

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.)