Γαλλικά φιλιά: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που κρύβουν

13-05-2019

Στο μυαλό μας έχουμε τα γαλλικά φιλιά ως κάτι ερωτικό και ρομαντικό. Μπορούν όμως να κρύβουν και ορισμένους κινδύνους για την υγεία μας. Ποιοί είναι αυτοί; Μια νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δίνει την απάντηση.

Ερευνητές από το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης στην Αυστραλία συνέλεξαν δεδομένα από 3.091 άντρες από μια υπηρεσία δημόσιας υγείας της Μελβούρνης για τα έτη 2016 έως 2017, από τους οποίους το 6% είχε γονόρροια του λαιμού. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν κατά πόσο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο είχαν φιλήσει, είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά ή είχαν κάνει και τα δύο με κάποιον.
Το 95% των ερωτηθέντων είχαν φιληθεί με τους σεξουαλικούς συντρόφους τους κατά το τελευταίο τρίμηνο. Το 70% δήλωσαν ότι είχαν σύντροφο με τον οποίο μόνο φιλιούνταν και το 38% είχαν επαφή με κάποιον μόνο για σεξ. Μόνο το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχε και τις τρεις κατηγορίες συντρόφων το τελευταίο τρίμηνο, ενώ μόλις το 1,4% είχε αποκλειστικά συντρόφους με τους οποίους αντάλλασσαν μόνο φιλιά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Sexually Transmitted Infections»
Ο επικεφαλής της μελέτης Έρικ Τσόου και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως η μετάδοση της γονόρροιας του λαιμού (στοματοφαρυγγικής) μπορεί να γίνει, εκτός της σεξουαλικής επαφής, απλά με το βαθύ -γνωστό ως γαλλικό ή με γλώσσα- φιλί.
Από την έρευνα φάνηκε πως τόσο για τους ομοφυλόφιλους όσο και για τους αμφιφυλόφιλους το «γαλλικό» φιλί συνιστά πιθανώς ένα σημαντικό, αλλά υποτιμημένο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση της γονόρροιας.

Όσοι είχαν πάνω από τέσσερις συντρόφους μόνο για φιλιά το τελευταίο τρίμηνο, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Αντίστοιχα η πιθανότητα γονόρροιας ήταν 81% μεγαλύτερη για εκείνους που είχαν πάνω από τέσσερις συντρόφους με τους οποίους μοιράζονταν και φιλιά και σεξ, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν κανέναν τέτοιο σύντροφο ή είχαν μόνο ένα για την κάθε κατηγορία.

Ο δρ Τσόου τόνισε ότι αυτά τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς σχετίζονται με τις πρόσφατες αναφορές στο εξαιρετικά ανθεκτικό στέλεχος Neisseria gonorrhea (γνωστό και ως σούπερ-γονόρροια) και μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την απάντηση στις γνωστές προκλήσεις που σχετίζονται με την αντιμικροβιακή θεραπεία της στοματοφαρυγγικής γονόρροιας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος ενδέχεται να αποτελεί έναν τρόπο πρόληψης, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φιλί: Γιατί οι άνθρωποι κλείνουν τα μάτια τους όταν φιλιούνται