Συκώτι: Αυτές είναι οι 4 συνήθειες που το προστατεύουν

Το συκώτι είναι αρκετά σημαντικό για την γενικότερη υγεία μας. Βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού, στην καλή λειτουργία του αίματος και στην εξισορρόπηση των ορμονών.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ, ο καθιστικός τρόπος ζωής και άλλοι παράγοντες, μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα, όπως η αλκοολική νόσος του ήπατος, το λιπώδες ήπαρ, η ηπατίτιδα και ο καρκίνος του ήπατος.

Υπάρχουν όμως μερικές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να προστατέψουν το συκώτι μας από όλα αυτά.
Ποιες είναι αυτές;

1. Αντιφλεγμονώδης διατροφή:
Το συκώτι διασπά τα λίπη των τροφών, υποστηρίξει την παραγωγή πρωτεϊνών και σακχάρων και καθαρίζει το αίμα από τις βλαβερές ουσίες. Όταν κάποιος ακολουθεί ανθυγιεινή διατροφή, επιβαρύνει τη λειτουργία του. Αυξήστε την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα και δώστε προτεραιότητα σε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστροφή της βλάβης στο συκώτι.

2. Αποφεύγετε το αλκοόλ:
Όταν πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, το συκώτι αναγκάζετε να «δουλέψει» παραπάνω για να καθαρίσει το σώμα σας. Οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες να μην ξεπερνούν τη μία μερίδα αλκοόλ την ημέρα και στους άνδρες το πολύ δύο ποτά την ημέρα για να διατηρήσουν υγιές το ήπαρ.

3. Βότανα:
Το γαϊδουράγκαθο, ο βασιλικός, το ταραξάκο, η γλυκόριζα και το βούπλευρο βοηθούν στην πρόληψη της εξάντλησης της γλουταθειόνης στο ήπαρ, καταπολεμούν τα βακτήρια, εξισορροπούν τα επίπεδα υγρών, μειώνουν τα γαστρεντερικά προβλήματα και καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

4. Διαχειριστείτε το στρες:
Το χρόνιο στρες προκαλεί αλλαγές στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, οι οποίες συνδέονται με αύξηση των επιπέδων φλεγμονής που «αρρωσταίνει» το ήπαρ. Η κακή λειτουργία του ήπατος λόγω στρες, προκαλεί σύγχυση, ζάλη, πονοκεφάλους, κράμπες, θολή όραση και διαταραχές στο πεπτικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Πως προστατεύει το συκώτι

In this article