Θυμός: Κάνει κακό στην υγεία

Ο θυμός δεν ταράζει μόνο την ψυχική μας υγεία. Όπως δείχνει νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων βλάπτει περισσότερο την ανθρώπινη υγεία από τη θλίψη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά ανέλυσαν δεδομένα 226 ηλικιωμένων,ηλικίας 59 έως 93 ετών από το Μόντρεαλ. Επιπλέον, μέτρησαν τα επίπεδα των φλεγμονών, από τα δείγματα αίματος και τους ρώτησαν εάν είχαν χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία τους.
Η επικεφαλής της έρευνας Μέγκαν Μπάρλοου και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως η οργή που αισθάνονται πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι, αυξάνει τις φλεγμονές στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να επιφέρει καρδιακές παθήσεις και αρθρίτιδα.

«Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, δεν μπορούν να κάνουν πια ότι έκαναν ή μπορεί να βιώσουν την απώλεια ενός συζύγου, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πολλές φορές θυμό», δήλωσε η Μπάρλοου.

Η ομάδα της Μπάρλοου εξέτασε κατά πόσο ο θυμός και η μελαγχολία συνέβαλαν στην αύξηση των φλεγμονών, καθιστώντας ευεπίφορο τον οργανισμό σε λοιμώξεις ή ακόμη και τραυματισμούς των ιστών.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή οργή σχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και χρόνιων ασθενειών για άτομα 80 ετών και άνω», δήλωσε ο ερευνητής Κάρστεν Βρος του Πανεπιστημίου Concordia και πρόσθεσε: «Η θλίψη, ωστόσο, φαίνεται να μη σχετίζεται με φλεγμονές ή χρόνιες ασθένειες».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θυμός: Αυτοί είναι οι 15 τρόποι για να μην έχετε νεύρα

In this article