Θάνατος: Πόσο καιρό κάνουμε να ξεπεράσουμε τον χαμό ενός φίλου;

17-05-2019

Δυστυχώς, κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με τον θάνατο ενός πολύ καλού μας φίλου. Αν και ο καθένας βιώνει διαφορετικά μια τέτοια απώλεια, όλοι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να το ξεπεράσουμε. Πόσος όμως είναι αυτός ο χρόνος; Η επιστήμη δίνει την απάντηση.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ανέλυσαν στοιχεία για 26.515 Αυστραλούς, από τους οποίους 9.586 είχαν βιώσει την εμπειρία θανάτου τουλάχιστον ενός στενού φίλου τους.
Ο επικεφαλής της έρευνας Wai-Man (Raymond) Liu και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως ο χρόνος για να ξεπεράσουμε τον χαμό ενός φίλου είναι μεγαλύτερος απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Η έρευνα έδειξε ότι ο θάνατος ενός στενού φίλου επηρεάζει σημαντικά τη σωματική και ψυχική υγεία κάποιου για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων χρόνων.

Προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η περίοδος πένθους διαρκεί περίπου 12 μήνες. Η νέα έρευνα έδειξε όμως ότι το τραύμα που προκαλείται από τον θάνατο ενός στενού φίλου διαρκεί τέσσερις φορές περισσότερο.

Όπως είπε ο Liu, οι άνθρωποι που πενθούν για την απώλεια στενού φίλου, έχουν επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, στη συναισθηματική σταθερότητα και την κοινωνική ζωή τους.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα εγείρουν προβληματισμούς για τη βοήθεια που λαμβάνουν οι άνθρωποι που προσπαθούν να ανακάμψουν μετά την απώλεια αγαπημένου φίλου.

Είναι γνωστό ότι όταν κάποιος χάνει σύντροφο, γονέα ή παιδί, βιώνει μια μακρά περίοδο πένθους. Ο θάνατος στενού φίλου όμως δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα από εργοδότες και γιατρούς, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μένουν χωρίς υποστήριξη σε μια πολύ τραυματική περίοδο της ζωής τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πρόωρος θάνατος: Αυξημένος ο κίνδυνος για μεσήλικες άνδρες με 75 παλμούς το λεπτό