Πόδια: Πως η εκγύμναση τους μας κάνει εξυπνότερους

17-05-2019

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η ανάγνωση βιβλίων ή η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να βοηθήσουν ώστε να κρατήσουμε υγιή τον εγκέφαλό μας. Υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός μας, που αν το γυμνάσουμε περισσότερο είναι σαν να παίρνετε ένα χάπι που κρατάει τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.

Επίσης ξέραμε πως ο περιορισμός της δραστηριότητας των ποδιών μπορεί να μειώσει την οστική και τη μυϊκή μάζα του σώματος. Κάτι που έχει παρατηρηθεί σε άτομα με παραπληγία και αλλά και σε αστροναύτες σε μικροβαρύτητα. Κι έτσι η έρευνα εστίασε στον αν ο περιορισμός της κινητικότητας των ποδιών θα είχε κάποια επίδραση στον εγκέφαλο.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες ακινητοποίησαν τα οπίσθια πόδια των ποντικών για 28 ημέρες . Μια άλλη ομάδα ποντικιών ήταν ελεύθερα να περπατούν στα τέσσερα πόδια τους. Στο τέλος της περιόδου μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους των ποντικιών, συγκεκριμένα την περιοχή του εγκεφάλου που λειτουργεί ως κόμβος για την δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα αποτελέσματα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα: Μην παραλείψετε την ημέρα των ποδιών στο γυμναστήριο.

Ο περιορισμός της κίνησης των ποδιών στα ποντίκια παρουσίασε μείωση κατά 70% του αριθμού των νευρικών βλαστοκυττάρων στους εγκεφάλους τους σε σύγκριση με την ελεύθερα κινούμενη ομάδα. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό. Χωρίς νευρικά βλαστοκύτταρα, η ανάπτυξη νέων κυττάρων παύει και η υγεία του εγκεφάλου μειώνεται καθώς τα νεκρά εγκεφαλικά κύτταρα δεν αντικαθίστανται. «Δεν είναι τυχαίο ότι πρέπει να είμαστε δραστήριοι: να περπατάμε, να τρέχουμε, να σκύβουμε, να καθόμαστε και να χρησιμοποιούμε τους μύες των ποδιών μας για να ανασηκώνουμε τα πράγματα», λέει η συγγραφέας της μελέτης Raffaella Adami του πανεπιστημίου Università degli Studi di Milano της Ιταλίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια για να ζήσετε περισσότερο