Το clawback βάζει λουκέτο στα διαγνωστικά κέντρα για τρεις μέρες

20-05-2019

Σε κλείσιμο των διαγνωστικών κέντρων, εργαστηρίων και τμημάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των νοσοκομείων, από την Πέμπτη 23 Μαΐου και για τρεις ημέρες, προχωρούν οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι την Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία διαγνωστική και εργαστηριακή εξέταση στον ιδιωτικό τομέα υγείας, είτε για με παραπεμπτικό είτε ιδιωτικά.

Οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για το claw back, «μέσω του οποίου όχι μόνο μας αρπάζουν πίσω ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων μας, όπως ακριβώς λέει η μετάφραση της λέξης, αλλά για την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ..Υ, πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας τα αναλώσιμα υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για την διενέργεια των εξετάσεων που εκτελούμε και για την έκδοση του αποτελέσματος που χορηγούμε, αφήνοντας στην άκρη όλα τα υπόλοιπα έξοδα που αφορούν την μισθοδοσία προσωπικού, ασφαλιστικές εισφορές, λειτουργικά έξοδα εγκαταστάσεων και άλλα πολλά», όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Σε επιστολή τους μάλιστα προς τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Βασίλη Πλαγιανάκο, τονίζουν ότι το ποσοστό της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών Α’ εξαμήνου 2018 (claw back), προσδιορίζεται για το πιο μικρό Μικροβιολογικό εργαστήριο που δεν έχει τμηματικές εκπτώσεις (rebate) στο 19%, για ένα μέσο Ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων πάνω από το 30%, για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%.

Εάν στις περικοπές του claw back, προστεθούν και οι εκπτώσεις (rebate), τότε οι περικοπές στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνουν το 50% στη μεγαλύτερη τους κλίμακα και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων η μεγαλύτερη κλίμακα φτάνει το 45%.

Οι πάροχοι διαμαρτύρονται και για τις αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας (προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις και καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), οι οποίες όμως δεν συνοδεύονται από αύξηση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τους παρόχους, ο προϋπολογισμός των 370 εκατ. ευρώ είναι εικονικός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα, όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) να πλήττονται καίρια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πάροχοι δηλώνουν ότι «θα αγωνιστούμε όλοι μαζί σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων μας, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και δευτερευόντως το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους, τους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους».

Την επιστολή υπογράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. ) η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.).

Διαβάστε επίσης

Μόνο τα φαρμακεία που εφημερεύουν θα είναι ανοιχτά Κυριακές και αργίες