Εγκύκλιος Μπασκόζου για τη διαχείριση των αντιμικροβιακών παραγόντων στα νοσοκομεία

02-06-2019

Εγκύκλιο για τη σωστή διαχείριση των αντιμικροβιακών παραγόντων στο νοσοκομειακό χώρο, εξέδωσε ο γενικό γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «η χώρα μας συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά καθώς και στις χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό χώρο».

Ήδη οι θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα είναι πολύ περιορισμένες και δυστυχώς, συνεχώς θα περιορίζονται λόγω της εκτεταμένης και μη ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών. «Ιδιαίτερα δε για τη χώρα μας, που είναι ενδημική σε συγκεκριμένα παθογόνα, για τα οποία οι θεραπευτικές επιλογές συνεχώς περιορίζονται, η προστασία των νέων φαρμάκων είναι κρίσιμης σημασίας μέτρο για την ασφάλεια και επιβίωση των ασθενών μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπασκόζος καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν άμεσα:

· Σε συγκρότηση και λειτουργία της Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης των Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ) σε κάθε νοσοκομείο.

· Απαλλαγή για δύο εβδομάδες κάθε δύο μήνες από οποιαδήποτε άλλη απασχόληση του υπεύθυνου λοιμωξιολόγου ή κλινικού ιατρού με αποδεδειγμένη ενασχόληση με το αντικείμενο των λοιμώξεων, που έχει οριστεί από την ΟΕΚΟΧΑ, με στόχο την εντεταλμένη ενασχόλησή του με το πρόγραμμα διαχείρισης των αντιβιοτικών και την επιτήρηση της συνταγογράφησης και του δείκτη κατανάλωσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία.

· «Υιοθέτηση» νοσοκομείων που δε διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό, από νοσοκομεία που διαθέτουν περισσότερους από δύο λοιμωξιολόγους, ώστε να είναι διαθέσιμη η απαραίτητη επιστημονική στήριξη σε όσα περισσότερα νοσοκομεία γίνεται. Συστήνεται κάθε δύο μήνες ένας από τους λοιμωξιολόγους νοσοκομείων που διαθέτουν περίσσεια εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στο αντικείμενο των λοιμώξεων, να αποκόπτεται από τα καθήκοντά του για δύο εβδομάδες, ώστε να εκτελεί το έργο του σε άλλα νοσοκομεία που τον έχουν ανάγκη.

· Εφαρμογή Προγραμμάτων Επιτήρησης Αντιμικροβιακών Παραγόντων στα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

Είναι εθιστική η κάνναβη; Οι ειδικοί λένε ναι, και ψυχολογικά και οργανικά!