Αλτσχάιμερ: Η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο

06-06-2019

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το εάν θα νοσήσει κάποιος απο Αλτσχάιμερ ή όχι. Η κληρονομικότητα είναι ίσως ο πιο σημαντικός. Τώρα, ερευνητές βρήκαν πως ουλίτιδα παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν ένα άτομο αναπτύσσει, ή όχι τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ανακαλύψαμε ότι το βακτήριο που προκαλεί την ουλίτιδα μπορεί να μετακινηθεί από το στόμα στον εγκέφαλο”, λέει ο επικεφαλής ερευνητής Piotr Mydel από το ερευνητικό εργαστήριο Broegelmanns, στο Τμήμα Κλινικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Bergen.

Τα βακτήρια αυτά παράγουν μια πρωτεΐνη που καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, κάτι που με την σειρά του οδηγεί σε απώλεια μνήμης και, τελικά, στη νόσο Alzheimer.

Βουρτσίστε τα δόντια σας για καλύτερη μνήμη!
Ο δρ. Mydel επισημαίνει ότι τα βακτήρια δεν προκαλούν άμεσα το Αλτσχάιμερ, αλλά η παρουσία αυτών των βακτηρίων αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου και εμπλέκονται επίσης στην ταχύτητα εξέλιξης της νόσου. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε το Αλτσχάιμερ.

“Βουρτσίστε τα δόντια σας και χρησιμοποιήστε και οδοντικό νήμα”. Ο δρ. Mydel προσθέτει ότι είναι σημαντικό, αν έχετε διαπιστώσει ουλίτιδα και έχετε στην οικογένειά κάποιο άτομο με Αλτσχάιμερ, να επισκέπτεστε τακτικά στον οδοντίατρό σας και να καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας.

Αναπτύσσεται νέο φάρμακο
Οι ερευνητές ανακάλυψαν στο παρελθόν ότι τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα μπορούν να μετακινηθούν από το στόμα στον εγκέφαλο όπου τα ένζυμα που εκκρίνουν μπορούν να καταστρέψουν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Τώρα, για πρώτη φορά, ο δρ. Mydel έχει στοιχεία DNA γι’ αυτήν τη διαδικασία. Εκείνος και οι συνεργάτες του εξέτασαν 53 άτομα με Αλτσχάιμερ και ανακάλυψαν το εν λόγω ένζυμο στο 96% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον δρ. Mydel, αυτή η γνώση δίνει στους ερευνητές μια πιθανή νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου.

“Καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα φάρμακο που εμποδίζει τα επιβλαβή ένζυμα από τα βακτήρια, καθυστερώντας έτσι την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ. Σχεδιάζουμε να δοκιμάσουμε αυτό το φάρμακο αργότερα φέτος”, λέει ο δρ. Piotr Mydel.

Διαπιστωμένα πράγματα για την ουλίτιδα
– Τα βακτήρια Porphyromonas gingivalis (P.gingivalis) είναι μία από τις κύριες αιτίες της νόσου των ούλων (ουλίτιδα).
– Τα βακτήρια προκαλούν χρόνια μόλυνση στα ούλα, αλλά μπορούν να μετακινηθούν στον εγκέφαλο όπου μπορεί να βλάψουν τα νευρικά κύτταρα.
– Περίπου το 50% των ανθρώπων έχει αυτό το βακτήριο σε κάποια μορφή του.
– Περίπου το 10% αυτών εκείνων που έχουν αυτό το βακτήριο θα αναπτύξουν σοβαρή ουλίτιδα, χαλαρά δόντια και θα έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ.
– Εκτός από το Αλτσχάιμερ, τα βακτήρια συνδέονται με ρευματισμούς, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και καρκίνο του οισοφάγου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Η χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο