Στα “κάγκελα” ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων – Στα σκαριά υπουργική απόφαση, που θα φέρει συγκρούσεις (PDF)

08-06-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Στα “κάγκελα”, κυριολεκτικώς, βρίσκεται ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο τον Σύλλογο, προ των πυλών, με… κλειστή τη Βουλή εν όψει των πρόωρων εθνικών βουλευτικών εκλογών, βρίσκεται η υπογραφή και η έκδοση υπουργικής απόφασης του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με την οποία, πάντα σύμφωνα με τον Σύλλογο, υιοθετείται απολύτως η σχετική απόφαση – γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου, απόφαση – γνωμοδότηση από την οποία ο ΣΕΨ εκτιμά ότι απειλείται με εξαφάνιση ολόκληρος ο κλάδος των ψυχολόγων της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2018 η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, εν αγνοία του ΣΕΨ, υιοθέτησε για το Έργο και τα Προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου, πρόταση της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας.

Η Επιτροπή αυτή, με Πρόεδρο τον Καθηγητή Ψυχιατρικής Δ. Πλουμπίδη, διαμόρφωσε τις εν λόγω προτάσεις με τη συνεργασία κάποιων καθηγητών Κλινικής Ψυχολογίας και άλλων πανεπιστημιακών των Τμημάτων Ψυχολογίας της χώρας, δίχως να έχουν κληθεί, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, οι αρμόδιοι φορείς της Ψυχολογίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων – ΣΕΨ και Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία – ΕΛ.Ψ.Ε.

Μάλιστα, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι ούτε στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας ούτε στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ προσκλήθηκε ποτέ ο ΣΕΨ, καθώς και ότι στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν αποκλειστικά γιατροί, οι οποίοι αποφάσισαν για το επάγγελμα του Ψυχολόγου, ενώ κάνει χαρακτηριστικά λόγο για “αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του επαγγέλματος του ψυχολόγου λίγο πριν τις εκλογές”!

Στη σχετική, εκτενή ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. του ΣΕΨ τονίζει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Η απόφαση ουσιαστικά μετατρέπει, εν μία νυκτί, έναν μεταπτυχιακό τίτλο σε ειδικότητα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Τί αντιστοίχιση θα έχει αλήθεια ο τίτλος αυτός με το ευρωπαϊκό σύστημα εκπαιδευτικών επιπέδων;
  • Η απόφαση αποκλείει όλους τους παλαιότερους, καθώς και τους νεότερους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου Κλινικής Ψυχολογίας από πανεπιστημιακές σχολές της Ευρώπης και της Αμερικής. Αυτοί ενώ έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του κλινικού Ψυχολόγου στη χώρα που σπούδασαν, επειδή δεν θα έχουν 2500 ώρες πρακτικής άσκησης στον δημόσιο τομέα θα αποκλείονται (κι ας έχουν χρόνια και χρόνια κλινική εργασία στον ιδιωτικό τομέα)!
  • Η απόφαση καθιστά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ ως πρότυπο μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Κλινική Ψυχολογία για όλα τα ελληνικά αλλά και αλλοδαπά προγράμματα, αφού όλα τα προγράμματα σπουδών θα συγκρίνονται με αυτό!
  • Η απόφαση βαφτίζει Κλινικούς Ψυχολόγους τους Ψυχολόγους που εργάζονται στον δημόσιο τομέα και έχουν 10 χρόνια προϋπηρεσία ή 5 χρόνια προϋπηρεσία εφόσον έχουν μεταπτυχιακό στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι σημαντικό ποσοστό Ψυχολόγων στον δημόσιο τομέα είναι πρώην νοσηλεύτριες/ές, που απέκτησαν εργαζόμενες/οι πτυχίο Ψυχολογίας και μετατάχθηκαν αυτόματα σε θέση Π.Ε. Ψυχολόγου, χωρίς δηλαδή να περάσουν από κρίση προσόντων τύπου ΑΣΕΠ. Με άλλα λόγια, μόνο το πτυχίο Ψυχολογίας και η μακρόχρονη αφομοίωση του ιατρικού τρόπου σκέπτεσθαι και ενεργείν, πριν και μετά από αυτό, αρκούν για να γίνει κανείς Κλινικός Ψυχολόγος στο Δημόσιο!
  • Η απόφαση ουσιαστικά καθιστά τον Κλινικό Ψυχολόγο παραϊατρικό επάγγελμα δηλ. βοηθητικό των ιατρών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Κλινικός Ψυχολόγος κάνει διάγνωση με αξιολογητικά μέσα, ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική, παρέμβαση στην κρίση κ.ά.· με λίγα λόγια ό,τι κάνει και ένας ψυχίατρος. Έτσι δεν είναι ακατανόητη η αντίδραση των ιατρών μελών του ΚΕΣΥ που ρώτησαν «οι Ψυχίατροι μπορούν να πάνε στη Φιλοσοφική και να γίνονται Κλινικοί Ψυχίατροι;» (βλ. πρακτικά). Η πλήρης σύγχυση! Διότι οι συντάκτες των προτάσεων αγνοούν ως φαίνεται την ουσιαστική συμβολή της Ψυχολογίας στους άλλους κλάδους, που είναι η συνεισφορά των γνώσεων περί της φυσιολογικής λειτουργίας των ατόμων (προσωπικότητας), ομάδων και οργανισμών (ορισμός EFPA, 2001).
  • Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα (http://www.clin.psych.uoa.gr/) του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 προβλέπεται εισαγωγή 25 φοιτητών και τα δίδακτρα ανέρχονται σε 10.000€!!! Ο συνδυασμός μικρού αριθμού φοιτητών με υψηλότατο κόστος διδάκτρων δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στους φοιτητές Ψυχολογίας που επιθυμούν τη συνέχιση των σπουδών τους και ουσιαστικά η απόφαση του ΚΕΣΥ ευνοεί τους ολίγους!
  • Είναι απαράδεκτο ο καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Δ. Πλουμπίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλεί τους Ψυχολόγους, που δεν έχουν την τιμή να είναι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, «Uber», δηλαδή παράνομους οδηγούς ταξί που κάνουν υποκλοπή του μεταφορικού έργου (βλ. πρακτικά ΚΕΣΥ) και ας έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους Κλινικής Ψυχολογίας από διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια Ευρώπης και Αμερικής. Ελλάς το μεγαλείο σου! Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ζητήσει, τουλάχιστον, δημόσια συγγνώμη από τον κλάδο μας.
  • Βεβαίως και χρειάζεται η αναβάθμιση της κατάρτισης των Ψυχολόγων στη χώρα μας. Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται με απαγορεύσεις, αποκλεισμούς και κρατικομονοπωλιακές πρακτικές εκπαίδευσης.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επίμαχη απόφαση – γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου, αλλά και ολόκληρη τη σχετική συζήτηση, η οποία διεξήχθη κατά την επίμαχη συνεδρίαση της Ολομελείας του ΚΕΣΥ:

Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥ για τους ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ