Ενίσχυση των αερομεταφορών μέσω του νομοσχεδίου για την κύρωση της δωρεάς του Σταύρος Νιάρχος

09-06-2019

Ενίσχυση των αερομεταφορών του ΕΚΑΒ και 5 νοσοκομείων της χώρας, με ιατρικό εξοπλισμό, προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά στην κύρωση επιμέρους συμβάσεων της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον χώρο της Υγείας, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Υγείας στην Ελλάδα». Ειδικότερα, το νομοσχέδιο αφορά

* στη χρηματοδότηση της προμήθειας δύο καινούργιων αεροσκαφών με τον εξοπλισμό τους καθώς και την επισκευή δύο ελικοπτέρων που ήδη διαθέτει το ΕΚΑΒ. Το έργο αυτό εκτιμάται ότι «θα συντελέσει στην ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και στην αδιάλειπτη εκτέλεση των αεροδιακομιδών βαριών ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή της μεταφοράς ιατρικού προσωπικού για την παροχή ιατρικής φροντίδας και πρώτων βοηθειών σε βαριά ασθενείς, με άμεσο αντίκτυπο συνολικά στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε όλη την επικράτεια, εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντας το σύστημα υγείας και ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ως προς την άμεση πρόσβασή τους στις δημόσιες δομές υγείας» όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Η δαπάνη του έργου υπολογίζεται στο ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα.

* στην προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT- Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) στα Νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης καθώς και στην δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (Κύκλοτρον) στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Θεσσαλονίκης (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου). Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το έργο «θα αποτελέσει τομή για τα δεδομένα του συστήματος υγείας της χώρας, θα εκσυγχρονίσει και αναβαθμίσει συνολικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια με την επιλογή των νοσοκομείων σε Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Τα νοσοκομεία θα εξοπλιστούν με υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και η δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκου θα έχει θετικά αποτελέσματα στις θεραπείες των ασθενών όλης της χώρας. Η δαπάνη του έργου υπολογίζεται στο ποσό των 17 εκατ. ευρώ.