Έμφραγμα: Όσοι δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά κινδυνεύουν περισσότερο

Δεν τρώμε όλοι όσα φρούτα και λαχανικά θα έπρεπε. Κακώς. Γιατί η διατροφή με φρούτα και λαχανικά δεν μας κάνει μόνο να διατηρούμε την σιλουέτα μας. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με ένα μεγάλο μέρος των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Συγκεκριμένα, περίπου ένας στους επτά θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας εκτιμάται ότι οφείλεται στη μη επαρκή πρόσληψη φρούτων και ένας στους δώδεκα στην ανεπαρκή κατανάλωση λαχανικών.

Ερευνητές από την Σχολή Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν δεδομένα πρόσληψης φρούτων και λαχανικών από 113 χώρες (το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού) και τα συνέδεσαν με τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους που οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή στη Βαλτιμόρη.

Η επικεφαλής της έρευνας Βικτόρια Μίλλερ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων είναι υπεύθυνη για σχεδόν 1,8 εκατομμύρια θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας ετησίως, ενώ η αντίστοιχη ανεπάρκεια στην κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με ένα εκατομμύριο θανάτους, δηλαδή σχεδόν τους μισούς.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μη επαρκής κατανάλωση φρούτων έχει ως συνέπεια σχεδόν 1,3 εκατομμύρια θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότερους από 520.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως κάθε χρόνο. Αντίστοιχα, η κάτω του βέλτιστου κατανάλωση λαχανικών υπολογίστηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως και περισσότερους από 800.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές ινών, καλίου, μαγνησίου, αντιοξειδωτικών και φαινολικών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Παράλληλα, βελτιώνουν την υγεία και την ποικιλία των καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες προτείνουν ότι η ιδανική πρόσληψη φρούτων είναι 300 γραμμάρια ημερησίως (περίπου δύο μικρά μήλα), ενώ των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) 400 γραμμάρια ημερησίως.

Η Μίλλερ τόνισε ότι εφόσον η συμπερίληψη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας συνιστά ένα τροποποιήσιμο στοιχείο, η νέα έρευνα, αναδεικνύοντας τη σημασία τους για την καρδιαγγειακή λειτουργία, αποτελεί έναυσμα για την υιοθέτηση αυτής της διατροφικής συνήθειας.

Οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο αφορούν κατα κύριο λόγο τις χώρες με μειωμένη πρόσληψη φρούτων (Νότια Ασία, Ανατολική Ασία, Υποσαχάρια Αφρική), ενώ εκείνοι από στεφανιαία νόσο αφορούν περισσότερο χώρες με χαμηλή κατανάλωση λαχανικών (Κεντρική Ασία, Ωκεανία). Επιπλέον, οι θάνατοι από τέτοιου είδους διατροφικές ανεπάρκειες αφορούν κυρίως τους νέους ενήλικες άνδρες, καθώς αυτοί καταναλώνουν λιγότερα φρούτα συγκριτικά με τις γυναίκες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έμφραγμα: Όσοι έζησαν σε εμπόλεμη ζώνη κινδυνεύουν περισσότερο

In this article