Ροχαλητό: Πως συνδέεται με την πρόωρη γήρανση

12-06-2019

Πολλοί άνθρωποι ροχαλίζουν το βράδυ με αποτέλεσμα όχι μόνο να υποφέρουν οι ίδιοι αλλά και όσοι προσπαθούν να κοιμηθούν κοντά τους ή δίπλα τους. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως το ροχαλητό δεν είναι μόνο ενοχλητικό αλλά αποτελεί και παράγοντα πρόωρης γήρανσης για το άτομο που ροχαλίζει. Γιατί; Οι δυσκολίες στην αναπνευστική λειτουργία κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια, μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση.

Ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανέλυσαν την υγεία 622 ενηλίκων, εξετάζοντας τη μεθυλίωση του DNA, έναν βασικό επιγενετικό μηχανισμό και τις συνήθειες ύπνου των συμμετεχόντων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε διεθνή επιστημονική συνάντηση, στο Σαν Αντόνιο, στο Τέξας.

Η επικεφαλής της μελέτης Xiaoyu Li, και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο που προκαλεί και το ροχαλητό, μπορεί να γεράσει το σώμα του πάσχοντος κατά 215 μέρες. Η διακοπή του ύπνου συσχετίστηκε επίσης με επιτάχυνση της γήρανσης κατά 321 ημέρες.

«Η βιολογική ηλικία των ανθρώπων μπορεί να μην είναι η ίδια με τη χρονολογική τους ηλικία», δήλωσε η Xiaoyu Li, επικεφαλής της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια σ , στη Βοστώνη. «Τα ευρήματα παρέχουν βιολογικά αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τις δυσμενείς φυσιολογικές επιδράσεις και τις επιπτώσεις στην υγεία των αναπνευστικών διαταραχών ύπνου που δεν θεραπεύονται» πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν ταχύτερη βιολογική γήρανση που συνδέεται με αναπνευστικές διαταραχές στον ύπνο από τους άνδρες.
«Αν και οι γυναίκες θεωρείται γενικά ότι κινδυνεύουν λιγότερο από προβλήματα που σχετίζονται με την αποφρακτική υπνική άπνοια, τα ευρήματά μας δείχνουν αυξημένη βιολογική ευαισθησία», δήλωσε η Li.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να κάνουν περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι διαθέσιμες θεραπείες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της επιτάχυνσης της επιγενετικής γήρανσης.

Μέχρι σήμερα η αναπνευστική δυσχέρεια στον ύπνο μένει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία. Αλλά η Li σημειώνει η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο επηρεάζουν την ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε νέες αντιγηραντικές παρεμβάσεις και να συμβάλλει στη μακροζωία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ροχαλητό: Είναι επικίνδυνο για την υγεία