Άνοια: Οι άνω των 60 που παίρνουν αντικαταθλιπτικά κινδυνεύουν περισσότερο

13-06-2019

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Τώρα, νέα έρευνα Σουηδών, Αμερικανων και Ισραηλινών επιστημόνων καταδεικνύει ακόμα έναν. Την λήψη αντικαταθλιπτικών.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, έχουν 3,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια σε σχέση με αυτούς με αυτούς που δεν τα λαμβάνουν
Οι μεσήλικες αλλά και οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια καθώς τα φάρμακα αυτά μπορεί να τους προκαλέσουν βλάβη στα νευρικά κύτταρα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» που επικαλείται έρευνα επιστημόνων από το Ισραήλ, τη Σουηδία και τη Νέα Υόρκη, τα άτομα που λαμβάνουν σκευάσματα για να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη, είναι ευεπίφορα στην άνοια.

Κι αυτό γιατί τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες ή ακόμη και να καταστρέψουν νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα 71 χιλιάδων ατόμων, μεταξύ των ετών 2013 και 2017.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, έχουν 3,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς με αυτούς που δεν τα λαμβάνουν να εκδηλώσουν άνοια.

«Τα ευρήματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους και τους γιατρούς να αντισταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη της αντικαταθλιπτικής αγωγής», όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Περπάτημα: Έτσι πρέπει να περπατάμε για να αποφύγουμε την άνοια