Τηλεόραση: Οι πολύωρη τηλεθέαση είναι πιο επικίνδυνη και απο την πολύωρη εργασία

28-06-2019

Συνηθίζουμε να λέμε πως η καθιστική ζωή βλάπτει την υγεία. Είναι όμως το καθισιό ίδιο σε κάθε περίπτωση. Όχι, λένε τώρα Αμερικανοί επιστήμονες που συμπέραναν μετά από έρευνα πως το να κάθεται κανείς με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση αυξάνει περισσότερο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την πιθανότητα πρόωρου θανάτου απ’ ό,τι αν κάθεται τις ίδιες ώρες στο γραφείο του.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν σχεδόν 3.600 ανθρώπους επί οκτώμισι χρόνια.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Journal of American Heart Association.

Ο επικεφαλής της έρευνας Κιθ Ντίαζ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όσοι έβλεπαν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση τη μέρα είχαν κατά μέσον όρο 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν τηλεόραση έως δύο ώρες τη μέρα.

Από την άλλη, όσοι κάθονταν πολλές ώρες στο γραφείο τους είχαν περίπου τον ίδιο καρδιαγγειακό κίνδυνο με όσους κάθονταν λίγες ώρες.

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι η σωματική άσκηση μέτριας έως μεγάλης έντασης μπορεί να αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις επιβλαβείς επιπτώσεις της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης.

Δε βρέθηκε ιδιαίτερα αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος για όσους έβλεπαν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση, αλλά παράλληλα ασκούνταν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Αρκετές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή -ιδίως όταν δε διακόπτεται από διαλείμματα ορθοστασίας- αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης τις βραδινές ώρες συχνά συνδυάζεται με φαγητό, και αυτό επιβαρύνει την υγεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τηλεόραση και φαγητό: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός για την καρδιά