7 στους 10 θανάτους προκαλούν παγκοσμίως τα χρόνια νοσήματα

26-12-2016

Επτά στους 10 θανάτους προκαλούν παγκοσμίως τα  χρόνια νοσήματα σύμφωνα με την έκθεση Global Burden of Disease, που παρουσιάζει στοιχεία για τις αρρώστιες, τους θανάτους και τις αναπηρίες σε διάφορες χώρες. 

Όπως αναφέρει ότι από το 1980 ως το 2015 ο παγκόσμιος πληθυσμός είχε κερδίσει επιπλέον μία δεκαετία, με το προσδόκιμο ζωής να φτάνει τα 69 χρόνια για τους άνδρες και τα 74,8 χρόνια για τις γυναίκες. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των θανάτων από πολλές μολυσματικές ασθένειες, περιλαμβανομένου του AIDS, της διάρροιας και της ελονοσίας. 

Η έρευνα εξέτασε 249 αιτίες θανάτου, 315 ασθένειες και τραυματισμούς και 79 αιτίες κινδύνου σε 195 χώρες και περιοχές από το 1990 ως το 2015. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αν και το προσδόκιμο υγιούς ζωής αυξήθηκε στις 191 από τις 195 χώρες κατά 6,1 χρόνια κατά μέσο όρο από το 1991 ως το 2015, δεν αυξήθηκε τόσο όσο το γενικό προσδόκιμο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια με κακή υγεία και αναπηρίες. 

Άλλα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι: 

–       Επτά στους δέκα θανάτους οφείλονται σε μη μολυσματικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά και ο διαβήτης.

–       Οι πονοκέφαλοι, τα οδοντιατρικά προβλήματα, η απώλεια όρασης και ακοής επηρεάζουν περισσότερους από έναν στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως.

–       Έχει σημειωθεί πρόοδος στον περιορισμό κατανάλωσης μη ασφαλούς νερού και στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, όμως η δίαιτα, η παχυσαρκία και η χρήση ναρκωτικών παραμένουν αυξανόμενες απειλές.

–       Περισσότερες από 275.000 γυναίκες πέθαναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού το 2015, οι περισσότερες από επιπλοκές που θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί.

–       Οι θάνατοι νηπίων κάτω των 5 ετών έχουν μειωθεί στο μισό από το 1990, όμως έχει σημειωθεί πιο αργή πρόοδος στη μείωση θανάτων των νεογνών.