70% πάνω το κόστος του “απορρυθμισμένο” ασθενή με διαβήτη

26-12-2016

Οι πολιτικές υγείας για το διαβήτη ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και η Γνωμοδοτική Επιτροπή για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, στο πλαίσιο προσπάθειας δημιουργίας του «Ελληνικού Δικτύου για την αντιμετώπιση του Διαβήτη» για την προώθηση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής διαχείρισης από ιατρούς και ασθενείς, ώστε να μειωθούν οι επιπλοκές στους ασθενείς. Η απορρύθμιση του ασθενούς αυξάνει το κόστος περίθαλψης κατά 70% και η ολική επαναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας φαίνεται να είναι μονόδρομος.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με την ομιλία του ο Υπουργός Υγείας, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, οποίος τόνισε ότι «ο σακχαρώδης διαβήτης είναι προτεραιότητα του Υπουργείου, καθώς τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι πρόκειται για μάστιγα που διαρκώς επεκτείνεται. Είμαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα της ημερίδας θα αποτελέσουν σύμμαχό μας στη μάχη κατά της νόσου».

Η Υφυπουργός Υγείας, κυρία Ζέττα Μακρή, στο χαιρετισμό της υποστήριξε ότι «η αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη είναι όντως εθνική προτεραιότητα. Εμείς στο Υπουργείο Υγείας είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και θεωρώ ότι πρέπει η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της νόσου να είναι κοινή, προκειμένου να «εκπαιδευτούν» γιατροί και ασθενείς.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, σχολίασε το πρόβλημα των χρονίων νοσημάτων ως ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα υγείας στην Ευρώπη και πρότεινε η αντιμετώπιση των χρονίων παθήσεων να είναι ολιστική σε υγειονομικό επίπεδο. «Στην Ευρώπη, 9 στους 10 πεθαίνουν από χρόνια νοσήματα, ενώ το 70%-80% των δαπανών προορίζονται για τα χρόνια νοσήματα. Το 97% της συνολικής δαπάνης προορίζεται για τη θεραπεία και το υπόλοιπο για την πρόληψη. Η ενθάρρυνση των πολιτών να κάνουν υγιεινές επιλογές, η συμμετοχή τους στις κλινικές αποφάσεις είναι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής πρόληψης των χρονίων νοσημάτων. 

Ο κύριος Γιάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, υποστήριξε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εξακολουθεί να συνιστά ένα μείζον υγειονομικό πρόβλημα στη χώρα. Οι μελλοντικές προοπτικές και οι επιπτώσεις προβλέπουν αύξηση με αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες υγείας, στην οικονομία και στην ιατρική περίθαλψη. «Αυτά τα δεδομένα στέλνουν μηνύματα ότι το σημείο κλειδί στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 είναι οι ασθενείς να έχουν τακτική περίθαλψη και φροντίδα, ώστε να είναι ρυθμισμένοι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η απορρύθμιση του ασθενούς σημαίνει, πρώτον, ότι επιβαρύνει την υγεία του (καρδιακά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια, διαβητικό πόδι), με δραματικές επιπτώσεις στην ευμάρεια των νοικοκυριών, και δεύτερον, αυξάνει το κόστος περίθαλψης κατά 70%. Καταλήγοντας, ο κύριος Κυριόπουλος τόνισε ότι «η απάντηση σε αυτά τα προβλήματα, όπως η μείωση της δυνατότητας διάγνωσης, οι δυσκολίες στην πρόσβαση στη φροντίδα, η αναποτελεσματική και η ελλιπής αγωγή του κάθε ασθενούς, τα οποία οδηγούν σε σοβαρά κοινωνικά, υγειονομικά και οικονομικά προβλήματα, είναι σαφής και απλή: ολική επαναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματικά τη διαχείριση της νόσου. Το ζήτημα του σακχαρώδους διαβήτη συνιστά επείγουσα εθνική προτεραιότητα και απαιτεί πολιτική παρέμβαση».

Η κυρία Μαριάννα Μπενρουμπή, Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για το Σακχαρώδη Διαβήτη, επεσήμανε πως σχεδόν 600.000 Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υπολογίζεται ότι άλλοι τόσοι νοσούν, αλλά δεν το γνωρίζουν. Το κόστος είναι μεγάλο και το 7,7% της κρατικής δαπάνης προορίζεται για το διαβήτη: από αυτό το ποσό, το 15-20% πηγαίνει για τα φάρμακα και το υπόλοιπο για τη νοσηλεία λόγω επιπλοκών. «Αυτό που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η ανταλλαγή απόψεων από τους εμπλεκόμενους φορείς για την προώθηση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής διαχείρισης από ιατρούς και ασθενείς, ώστε να μειωθούν οι επιπλοκές στους ασθενείς, κατ’ επέκταση να μειωθεί η διασπορά της νόσου».

Η κυρία Αθανασία Καρούνου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων, και ο κύριος Αριστείδης Ράπτης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη, τόνισαν την ανάγκη των διαβητικών ασθενών για μεγαλύτερη εκπαίδευση και υποστήριξη, κλινική και ψυχολογική, καθώς και για μείωση του κόστους της φαρμακευτικής θεραπείας και των αναγκαίων αναλώσιμων και βοηθημάτων.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Δικτύου για την αντιμετώπιση του Διαβήτη ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σε διαβητολόγους, ενδοκρινολόγους και γενικούς ιατρούς, καθώς και σε ασθενείς για την αξιολόγηση της τρέχουσας αντιμετώπισης του διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα θα συνεισφέρει στην πιθανή αναδιαμόρφωση των πολιτικών αντιμετώπισης του διαβήτη με βάση τα ελληνικά δεδομένα.