“Σισμανόγλειο” Αθήνας: Διοικητικές αυθαιρεσίες εις βάρος των νοσηλευτών καταγγέλλει η ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ (PDF)

12-07-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Μία πολύ σοβαρή παρατυπία, την ανάθεση… ιατρικών καθηκόντων σε νοσηλευτές στο νοσοκομείο της Αθήνας “Σισμανόγλειο”, και μάλιστα μετά από σχετική “γνωμάτευση” της νομικής υπηρεσίας της διοίκησης της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), καταγγέλλει με μία “σκληρή” ανακοίνωσή της την Παρασκευή 12 Ιουλίου η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία (ΠΑΣΥΝΟ) – ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ αναφέρει τα εξής:

“Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, παρακολουθώντας στενά τα όσα τραγελαφικά, ανεδαφικά και απαράδεκτα συμβαίνουν εσχάτως στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», σχετικά με την διαχείριση από την πλευρά της διοίκησης του ζητήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις κλινικές του ιδρύματος και τις άστοχες παρεμβάσεις της οικείας ΥΠΕ, καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να λύσει άμεσα το θέμα, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία.

Οι διατάξεις του Νόμου 3892/2010 (και ιδίως το άρθρο 3) ορίζουν  με σαφήνεια, ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση διεκπεραιώνεται από τους ιατρούς, οι οποίοι φέρουν και την σχετική ευθύνη για την ολοκλήρωση της εν θέματι διαδικασίας.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την εγχώρια νομοθεσία, δεν προβλέπεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ανάμιξη των νοσηλευτών στην ηλεκτρονική καταχώριση συνταγών, διαγνώσεων, φαρμάκων και παραπεμπτικών, αφού αυτό αποτελεί αποκλειστικό έργο των ιατρών. Εξάλλου, μεταξύ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νοσηλευτών (Π.Δ. 351/1989), δεν συγκαταλέγεται οποιαδήποτε μορφή συνταγογράφησης, ηλεκτρονική ή μη.

Πέραν όμως όλων των προαναφερθέντων, που είναι απολύτως κατανοητά και ερμηνεύονται αντικειμενικά και εύκολα (χωρίς καμία απόχρωση συντεχνιακού υποκειμενισμού) και από έναν μαθητή του Γυμνασίου, φαίνεται ότι το πραγματικό ζήτημα που απασχολεί επί μακρόν τον επώδυνο διοικητικό «τοκετό» του κ. Κουτάλα, είναι αυτό της ωμής επιβολής μιας εξόφθαλμης αδικίας στον κλάδο των νοσηλευτών, με κύριο στόχο την ικανοποίηση της  ιατρικής συντεχνίας.

Η μνημονευόμενη στην από 11/7/2019 απόφαση του διοικητή, «δελφική» επιστολή της ΕΙΝΑΠ, αποφεύγει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς καμία αναφορά στα όσα πραγματικά ισχύουν βάσει της ελληνικής νομοθεσίας.

Έτσι η -πέραν των ανεκτών ορίων- άσκηση πίεσης του ιατρικού κλάδου στο αποδεκατισμένο, κουρασμένο και πλέον εξοργισμένο νοσηλευτικό προσωπικό, με την ανοχή του διοικητή που αδυνατεί να κατανοήσει το αυτονόητο, μοιραία θα οδηγήσουν στον εκτροχιασμό της εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των νοσηλευομένων ασθενών.

Θυμίζουμε δε σε κάθε αρμόδιο, σε περίπτωση που του διαφεύγει, ότι η Νοσηλευτική Υπηρεσία των νοσοκομείων είναι ανεξάρτητη, αυτοδιοικούμενη και ισότιμη με την Ιατρική και την Διοικητική.

Με βάση τα παραπάνω, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ καλεί τα μέλη της, να αρνηθούν να εκτελέσουν κάθε προδήλως παράνομη πράξη και κάθε αλλότριο καθήκον που επιχειρείται να τους επιβληθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου, συνιστώντας στους -αδρά αμειβόμενους- ιθύνοντες του Σισμανογλείου, να χρησιμοποιήσουν τις διοικητικές τους ικανότητες βάσει των οποίων επιλέχθηκαν για τις θέσεις αυτές, ώστε να λύσουν το θέμα δίκαια και αντικειμενικά.

Αλλιώς, ας παραιτηθούν”.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την πρόσφατη, σχετική απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου της Αθήνας “Σισμανόγλειο”:

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ