Τι μαρτυρά ο τρόπος που κρατάτε αγκαλιά το μωρό σας για την προσωπικότητά σας

13-07-2019

Καθημερινά οι γονείς κρατούν το μωρό τους αγκαλιά πολλές φορές. Για να το ηρεμήσουν όταν κλαίει, για να το κοιμίσουν ή για να το ταΐσουν. Ο τρόπος όμως που μια μητέρα ή ένας πατέρας κρατά το μωρό μπορεί να μαρτυρήσει πολλά για την προσωπικότητα του. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μια νέα έρευνα Ιταλών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο G. d’Annunzio στο Chieti – Pescara στην Ιταλία μελέτησαν 288 γυναίκες 18-38 ετών. Από τις συμμετέχουσες ζητήθηκε να κρατήσουν μία κούκλα έξι φορές σε διάστημα 10 δευτερολέπτων. Η κούκλα κάθε φορά τοποθετείτο διαφορετικά. Οι ερευνητές παρακολούθησαν το πώς οι εθελόντριες κρατούσαν την κούκλα και τις ταξινόμησαν ανάλογα με το αν έδειχναν προτίμηση στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά.

Μετά την άσκηση με την κούκλα οι εθελόντριες συμπλήρωσαν δύο έρευνες. Η πρώτη Parental Bonding Instrument (PBI) αποτελείται από 50 κλίμακες οι οποίες μετρούν την αντίληψη των ερωτηθέντων για τη σχέση τους με τους γονείς τους κατά τα πρώτα 16 χρόνια της ζωής τους. Ακολούθως οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν την κλίμακα Experience in Close Relationships (ECR) που αξιολογεί την προσκόλληση στις ρομαντικές σχέσεις.

Οι ειδικοί βρήκαν διαφορές στην προσωπικότητά τους φαίνεται να αποκαλύπτει ο τρόπος που επιλέγουν να κρατούν το παιδί τους οι γυναίκες.
Οι γυναίκες έτειναν να προτιμούν να κρατούν την κούκλα με το αριστερό χέρι. Το 50% του δείγματος επέλεξαν την αριστερή τους πλευρά, το 34% με τη δεξιά τους πλευρά και το 16 % δεν έδειξε κάποια προτίμηση. Ακολούθως οι ερευνητές εξέτασαν αν όσες προτιμούσαν την αριστερή πλευρά έδειξαν πιο θετικές διαπροσωπικές σχέσεις όπως μετρήθηκαν από το PBI και το ECR. Επιπλέον παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που επέλεγαν την αριστερή πλευρά έτειναν να έχουν καλύτερες σχέσεις με τις μητέρες τους όπως επίσης και με τους ερωτικούς τους συντρόφους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αγκαλιά: Πως επιδρά στην υγεία μας